Mise v Afghánistánu omezila terorismus, tvrdí Landovský a Kohout. Lipavský ji srovnal s Vietnamem

Události, komentáře: Odchod vojáků z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Dvacetiletá přítomnost spojeneckých vojsk v Afghánistánu vedla k tomu, že z tohoto území během této doby už nebyly podnikány teroristické útoky, jakým bylo 11. září 2001, uvedl v pořadu Události, komentáře velvyslanec České republiky při NATO Jakub Landovský. S tímto názorem se shodl i náměstek ministra zahraničních věcí Jan Kohout. Poslanec a místopředseda zahraničního a obranného výboru sněmovny Jan Lipavský (Piráti) byl v hodnocení skeptičtější a nynější stahování přirovnal k odchodu americké armády z Vietnamu v 70. letech minulého století.

Nejvýše postavený příslušník armády USA v Afghánistánu generál Scott Miller v pondělí slavnostně předal vedení amerických sil v zemi generálu Franku McKenziemu, který působí v sídle vedení amerických sil na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) na Floridě. Spojené státy se tím symbolicky přiblížily k ukončení svého dvacetiletého působení v Afghánistánu, kde v poslední době výrazně posiluje svůj vliv a kontrolu nad územím povstalecké hnutí Tálibán.

Termín stažení amerických jednotek je konec srpna, poslední čeští vojáci odešli koncem června. Byla to nejdelší vojenská mise české armády (2002 až 2021), v zemi se vystřídalo na 11,5 tisíce vojáků, někteří tam sloužili opakovaně. Při misi zahynulo 14 českých vojáků.

Velvyslanec České republiky při NATO Jakub Landovský uvedl, že spojenci udělali maximum pro to, aby afghánská národní armáda dokázala udržet v zemi pořádek. Stahování se blíží ke konci a je připravená nová etapa spolupráce na nevojenském základě. „Ale je velkou otázkou, jak bude vypadat bezpečnostní situace,“ dodal.

Podle něj američtí velitelé udělali maximum, aby zanechali afghánskou armádu v co nejlepší pozici. „Teď už je to o její bojové morálce.“ Ocenil „neuvěřitelnou spořádanost“ stahování spojeneckých sil ze země. Česko se nemá za co stydět, řekl s tím, že připomněl oběti i značné investice. K dalšímu vývoji řekl, že pro rovnováhu v zemi by bylo dobré, pokud by armáda zaznamenala nějaké úspěchy, aby v partii s Tálibánem hrála důstojnou roli.

Kohout: Nebyla to prohra

Kohout, který byl náměstkem ministra zahraničních věcí, uvedl, že boj s terorismem je permanentní a situace v zemi se úplně nezlepšila. Misi zhodnotil slovy „nebyla to prohra“.

Za největší chybu považuje to, že spojenci přicházeli s myšlenkami ohledně demokracie či lidských práv, které neodpovídaly kmenovému uspořádání v zemi, vlivu islámu, silným sousedům i výrobě opia v zemi.

Diplomat dodal, že správný čas se stáhnout nebyl vlastně nikdy. Někteří odborníci, s nimiž mluvil, hovořili o čase před osmi lety, jiní před 12 lety. Další vývoj bude záležet i na postoji dalších zemí, Ruska, Íránu či Číny. 

Lipavský má pochybnosti o síle kábulské vlády

Poslanci Lipavskému připadá jako nejtrefnější přirovnání současného odchodu ze země odchod USA z Vietnamu. Vyjádřil skepsi k tomu, zda se bude centrální kábulská vláda schopna dále udržet. Považuje ji za velmi slabou, když se jí nedařilo udržovat kontrolu nad Afghánistánem ani v době masivní vojenské přítomnosti Američanů.

Skeptický je i k možnostem následného politického dialogu. Nevěří, že dojde k přijatelnému kompromisu například v otázce práv žen. 

Kohout k tomu řekl, že Česko stojí za kábulskou vládou. „Je to naše odpovědnost, nainvestovali jsme velké peníze, padli tam i naši vojáci,“ řekl s tím, že není důvod současnou situaci srovnávat s vietnamskou válkou.