Volby v Bulharsku podle odhadů těsně vyhrálo hnutí expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku zřejmě skončily bez jasného vítěze. Těsně v nich vyhrálo středopravé hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, podle analytiků jeho šance na sestavení vládní koalice jsou ale nízké. Jeho rivalové doufají, že se jim GERB po deseti letech u moci podaří odstavit. Ukazují to první odhady výsledků po uzavření volebních místností.

Lidé v Bulharsku se k volebním urnám vydali podruhé za tři měsíce. Po dubnovém hlasování ani jedna ze tří hlavních politických stran neuspěla při sestavování vlády. Zemi nyní vede přechodný kabinet.

Podle odhadů společnosti Alpha Research získala GERB 23,5 procenta hlasů, podle institutu Gallup International 22,1 procenta hlasů. Druhé pravděpodobně skončilo protestní hnutí Je takový národ (ITN), má podporu 21,5 až 22,3 procenta voličů. Třetí skončili socialisté zhruba s 15 procenty hlasů. Celkem se do parlamentu dostalo zřejmě šest stran.

Předběžné výsledky se očekávají kolem půlnoci.

Oponenti obviňují expremiéra Borisova z korupce a vylučují, že by s jeho stranou sestavili koalici. Za vlády přechodného kabinetu vyšly najevo různé nesrovnalosti a korupční praktiky na klíčových ministerstvech. Proto má nyní GERB horší výsledek než při dubnových volbách, kdy ji podpořilo 26 procent voličů, upozorňuje agentura DPA.

Bulharsko, které patří k nejchudším zemím Evropské unie, má podle agentury Reuters před sebou zřejmě týdny vyjednávání o možné koalici, v krajním případě dokonce i další volby. Může tak mít problémy s čerpáním peněz z unijního fondu obnovy po koronavirové krizi nebo se schvalováním rozpočtu na příští rok.