Pandemie ve světě: V Belgii zemřela žena nakažená dvěma variantami koronaviru současně. V Rusku dál přibývá nakažených

Belgičtí lékaři informovali o případu devadesátileté ženy, která v březnu zemřela v souvislosti s covidem-19 a u níž testy následně potvrdily nákazu dvěma novými variantami koronaviru současně. Podle vědců jde zřejmě o první doložený případ dvojité nákazy, který ale podle jejich názoru nebude ojedinělý, píše server stanice BBC. V Rusku za den opět přibylo přes 25 tisíc nakažených. Izrael rozhodl, že lidem s oslabenou imunitou nabídne třetí dávku vakcíny proti covidu.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Lékaři v Belgii našli u ženy variantu viru zvanou alfa, poprvé objevenou v Británii, i variantu beta, kterou se podařilo poprvé identifikovat v Jihoafrické republice. Domnívají se přitom, že se pacientka nakazila od dvou různých lidí.

Žena, která nebyla očkovaná, nejprve přišla do nemocnice v březnu kvůli nízkému okysličení krve. Testy u ní ještě týž den prokázaly koronavirus, a to dvě varianty naráz. „Obě tyto varianty se toho času v Belgii šířily, takže je pravděpodobné, že se ta paní nakazila různými druhy viru od dvou různých lidí,“ řekla molekulární bioložka Anne Vankeerberghenová z belgické nemocnice. Nyní vede výzkum případu neobvyklé pacientky.

„Zda současné nakažení dvěma variantami sehrálo roli při rychlém zhoršení stavu pacientky, je však těžké říct,“ uvedla vědkyně. Dodala, že by se mělo s větším úsilím zjišťovat, jakými variantami se pacienti infikují.

Podle vědkyně se zatím v odborných časopisech neobjevila žádná zmínka o podobném případu, což ale neznamená, že se takové případy neobjevily. Jde podle ní zřejmě o fenomén, jemuž se dosud nevěnovala dostatečná pozornost. Brazilští lékaři v lednu rovněž hlásili podobné případy, výsledky svého bádání ale ještě nepublikovali.

Podle virologa Lawrence Younga nejsou podobné nálezy překvapivé. „Tato studie zdůrazňuje nutnost provést více zkoumání, abychom zjistili, zda nákaza více variantami koronaviru ovlivňuje klinický průběh covidu-19 a zda to nějakým způsobem kompromituje účinnost očkování,“ řekl.

Koronavirus při přenosu z člověka na člověka neustále mutuje, čímž vzniká velké množství nových variant. Některé z nich mohou být nebezpečnější než dosud převládající verze viru, a to buď větší nakažlivostí, smrtelností, nebo například schopností obcházet imunitu, kterou lidem dává očkování.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím prohlásila čtyři tyto varianty za zvlášť znepokojivé, načež je začala pojmenovávat podle písmen řecké abecedy. V řadě světových zemí nyní stojí za novým nárůstem počtu nakažených varianta zvaná delta, která byla poprvé objevena v Indii.

Nakažených covidem v Rusku dál rychle přibývá

Rusko za uplynulý den registruje 25 033 lidí nakažených koronavirem, 749 jich pak s nemocí covid-19 zemřelo. Je to o trochu méně než předchozí den. S odkazem na ruský operativní štáb to uvedla agentura Reuters. Nejvíce nemocných od 31. ledna hlásí Petrohrad.

V sobotu ruské úřadu oznámily o 49 infikovaných více a po nákaze koronavirem SARS-CoV-2 podle nich zemřelo o tři lidi více. Celkem v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie zemřelo 143 002 lidí a nakazilo se jich téměř 5,8 milionu.

Zhruba pětina infikovaných, konkrétně 5410, připadá na hlavní město Moskvu. V Petrohradě, který je druhým největším městem v Rusku, v neděli úřady podle agentury TASS nahlásily 2007 nově nakažených. To je nejvíce od 31. ledna. Od začátku pandemie tam už onemocnělo 489 928 lidí, což je asi devět procent obyvatel města.

Epidemie v Rusku sílí kvůli nakažlivější mutaci delta. Očkování proti covidu-19, které tam začalo loni v prosinci místní vakcínou Sputnik V, přitom postupuje pomalu. Nejméně jednu dávku vakcíny dostalo zatím kolem osmnácti procent obyvatel, obě dávky má asi třináct procent lidí.

Izrael nabízí třetí dávku vakcíny proti covidu lidem s oslabenou imunitou

Obyvatelé Izraele s oslabenou imunitou budou moci přijít na třetí dávku vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech, oznámil izraelský ministr zdravotnictví Nican Horovic. Zda bude mít na přeočkování nárok i široká veřejnost, Horovicův úřad ještě nerozhodl, informovala agentura Reuters.

Kvůli šíření koronavirové mutace delta se Izrael snaží očkování urychlit. Děje se to v situaci, kdy v poslední době začalo přibývat až 450 nově nakažených za jeden den, kdežto ještě před několika týdny to byly řádově pouze jednotky případů denně. Od neděle tak dospělí, kteří mají slabší imunitu a kteří mají za sebou dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech, mohou požádat o přeočkování.

Tyto farmaceutické firmy, které do Izraele dodaly většinu vakcín pro očkovací kampaň, ve čtvrtek uvedly, že do několika týdnů požádají americké a evropské regulační úřady o povolení dodávat i vakcíny na přeočkování. Odvolávají se na zvýšené riziko nákazy po šesti měsících od očkování. Data k tomu firmy zatím nezveřejnily, tvrdí ale, že tak učiní brzy.

K očkování široké veřejnosti třetí dávkou vakcíny Horovic řekl, že „tuto záležitost řešíme, ale nemáme na ni ještě odpověď“.

Asi polovina ze 46 pacientů s covidem, kteří jsou v Izraeli v současnosti hospitalizováni ve vážném stavu, je naočkovaná. Většina z nich je z rizikových skupin, uvedly zdravotní úřady. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu má za sebou 5,7 milionu z celkových asi 9,3 milionu obyvatel Izraele.

Šéfka odboru veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Šaron Alrojová-Preisová řekla, že ve věci možné třetí dávky pro širokou veřejnost nebude Izrael s rozhodováním spěchat. Stále podle ní není jasné, zda je vakcína méně účinná proti mutaci delta, a zda nemocnost mezi těmi, kdo vakcínu dostali hned v lednu a v únoru, je vyšší než mezi těmi, kdo se nechali naočkovat později.