Při požáru potravinářského podniku v Bangladéši zemřelo přes padesát lidí

Nejméně padesát dva obětí má podle místních úřadů požár továrny v Bangladéši. Mnoho z těch, které plameny uvěznily ve vyšších patrech budovy, se snažilo zachránit skokem z okna. Komplex vzdálený asi třicet kilometrů od hlavního města začal hořet už včera. O neštěstí informovala francouzská agentura AFP.

Podle AFP začalo v podniku Hashem Food and Beverage hořet ve čtvrtek v 17:00 místního času (13:00 SELČ) a plameny se už podařilo uhasit. Pětipatrová budova byla uzavřena zevnitř a mnohé z obětí v budově uvázly. Řada lidí se snažila také dostat ven skokem z oken v nejvyšším patře, nejméně 26 pracovníků utrpělo zranění, uvedla agentura United News of Bangladesh.

Podle hasičů zřejmě požár začal na místě, kde byly uskladněny silně hořlavé látky včetně plastů. Dosud bylo vyproštěno 52 těl, ale horní dvě podlaží továrny bude ještě třeba prohledat, uvedli hasiči.  

Podle zdrojů stanice al-Džazíra je nejméně 30 lidí zraněno a na zprávy čekají stovky příbuzných. Policie původně ohlásila tři mrtvé, ale začalo jich rychle přibývat, když se hasiči dostali do nejvyšších pater. Úřady zatím nevědí přesně, kolik lidí bylo uvnitř ani kolik lidí se pohřešuje.

Továrnu v Bangladéši zachvátil mohutný požár (zdroj: EBU/Nazrul Ibn Siraj)

Jeden ze zaměstnanců, jemuž se podařilo dostat se ven, řekl, že když začalo hořet, byly uvnitř desítky lidí.

„Ve třetím patře byly zavřené vchody k oběma schodištím. Jeden kolega mi řekl, že tam bylo 48 lidí, nevím, co se s nimi stalo,“ sdělil zaměstnanec, jehož citovala Al-Džazíra. Jiný vypověděl, že spolu s dalšími kolegy utekl před plameny na střechu, odkud jim pomohli hasiči.

Bangladéš čelí kvůli nevhodným pracovním podmínkám dlouhodobé kritice

Bangladéšskou metropoli Dháku a její okolí v uplynulých letech zasáhlo několik ničivých požárů a katastrof. Přes sto lidí zemřelo v roce 2012 při požáru textilky na předměstí Dháky. Hořet začalo v přízemí devítipatrové budovy. Požár okamžitě uvěznil v horních patrech stovky dělníků. Hasiči tehdy zápolili s plameny čtyři hodiny, než oheň dostali pod kontrolu.

Požár způsobila zřejmě sabotáž místního pracovníka. Takový závěr oznámila vládní vyšetřovací komise, podle které ale majitel továrny zanedbal zajištění bezpečnosti dělníků.

V roce 2013 se zas zřítila osmipodlažní budova, šlo o nejhorší katastrofu svého druhu v novodobých dějinách. Počet nalezených obětí překročil 1100

V únoru 2019 zemřelo při mohutném požáru v Dháce na 80 lidí, dalších pět desítek skončilo v nemocnici. Požár způsobila srážka aut, po které jedno z vozidel zapálilo přízemí domu, kde se skladovaly chemikálie.

Továrna, kterou zachvátil požár ve čtvrtek, je dceřinou společností bangladéšské firmy Sajeeb Group. Ta vyrábí ovocné šťávy v licenci pákistánské společnosti Shezan International. Firma tvrdí, že se plně řídí mezinárodními standardy, není si ale jistá, zda byl východ z továrny odemčený. Podle bangladéšských zákonů o bezpečnosti práce závod nemůže uzamknout východy, pokud jsou dělníci uvnitř během pracovní doby. Bangladéšská vláda nařídila příčiny požáru vyšetřit.