Požár po výbuchu v dubajském přístavu je uhašen

Požár v dubajském přístavu (zdroj: EBU/Government of Dubai Media Office)

Požár na kontejnerové lodi v dubajském přístavu Džabal Alí se podařilo uhasit. Mohutný výbuch ve středu večer slyšeli lidé i ve vzdálenosti několika desítek kilometrů. Podle úřadů nikdo neutrpěl zranění. Vyšetřovatelé odmítli, že by výbuch někdo způsobil záměrně. Plavidlo převáželo hořlavý materiál.

Ředitelka Dubajského mediálního úřadu Mona Al-Marriová incident označila za „běžnou nehodu“, výbuch podle ní nijak neomezil místní lodní dopravu. Úřad neoznámil, na které lodi k výbuchu došlo, uvedl pouze, že šlo o plavidlo s kapacitou 130 kontejnerů.

Podle vyjádření místní policie k explozi došlo kvůli tření materiálu nebo vysokým teplotám, které nyní v Dubaji panují.

Podle médií výbuch otřásl okny i poměrně vzdálených budov ve městě, někteří svědci na Twitteru sdíleli videa, na nichž je vidět velká ohnivá exploze. Výbuch slyšeli lidé v obytných oblastech vzdálených až dvacet kilometrů.

Džabal Alí je jedním z největších přístavů na světě a na Blízkém východě a na svých čtyřech terminálech dokáže odbavovat i největší světové kontejnerové lodě. Provozuje jej společnost DP World, která okolnosti incidentu zatím nekomentovala. Přes přístav prochází zboží z Indie, Afriky a Asie.