Naděje na nalezení živých už je nulová. Hasiči začali s odklízením sutin po floridské budově

Úřady na jihovýchodě Floridy už nepočítají s tím, že by se v troskách domu v městečku Surfside ještě mohl najít někdo živý. Ve středu odpoledne téměř dva týdny po částečném zhroucení 12patrového bytového komplexu místní činitelé oznámili, že hlavním cílem zásahu už nebude záchrana přeživších, ale odklízení sutin a zajištění pozůstatků. Dnes úřady oznámily nález dalších šesti těl, takže potvrzených mrtvých je nyní 60. Bilance obětí může ještě narůst o několik desítek.

 „Záchrannou“ operaci zakončili její aktéři minutou ticha kolem 19:15 místního času (01:15 středoevropského času). „Prosím, přidejte se v této chvíli ke všem Floriďanům a dál se modlete za oběti, rodiny, přátele a pracovníky krizových složek,“ napsal předtím na Twitteru guvernér Floridy Ron DeSantis.

Na místě zásahu v Surfside podle agentury AP tekly slzy. „Záchranáři s vážnými výrazy stáli v pozoru a duchovní objímali zástup lokálních činitelů, zatímco mnozí z nich vzlykali,“ popisuje čtvrteční zpráva.

Stále se pohřešuje 86 lidí

Trosky bytového domu Champlain Towers South poslední dva týdny ve dne v noci prohledávali záchranáři z Floridy či Texasu, pomáhali také jejich kolegové z Mexika a Izraele. Práci jim zprvu komplikovaly požáry, následně také počasí a obavy o stabilitu trosek i zbylé části budovy, která byla nakonec v neděli večer zdemolována. 

Poslední přeživší byl nalezen ještě během prvního dne pátrání a úřady nakonec uznaly beznadějnost situace v den číslo 14, kdy počet potvrzených obětí stoupl o 18 na 54. Dnes k nim přibylo šest dalších mrtvých, pohřešuje se na osmdesát lidí, byť všichni nemuseli být v osudnou noc na 24. června uvnitř budovy. 

„Vyčerpali jsme všechny možnosti“

„V tuto chvíli jsme opravdu vyčerpali všechny možnosti, které máme k dispozici při naší misi za záchranu přeživších,“ řekla starostka okresu Miami-Dade Daniella Levine Cavaová na tiskové konferenci. Velitel hasičů Raide Jadallah pak podle AP sdělil při soukromém setkání rodinám pohřešovaných, že záchranáři přestanou využívat techniku určenou k nalezení přeživších, ale budou nadále pátrat po pozůstatcích. „Čistě na základě faktů, šance na přežití je nulová,“ citoval jej deník The New York Times.

Úřadům se dosud podařilo identifikovat 33 z celkových 54 nalezených těl v sutinách domu, který se zřítil před dvěma týdny z dosud nevyjasněných důvodů. K neštěstí došlo uprostřed noci, řadu obětí tak záchranáři našli v postelích.

Rodiny pohřešovaných doufaly, že se podaří najít některé přeživší v „kapsách“ vzduchu, které se na některých místech utvořily v hromadě sutin. Záchranáři nicméně podle úterního vyjádření okresního šéfa hasičů nic takového nenacházeli.

„Pro některé (pozůstalé) je to podle jejich slov téměř pocit úlevy, že ví, že někdo zemřel a mohou začít uzavírat tuto kapitolu a začít se posouvat dál,“ řekla místní hasička Maggie Castrová, která byla v každodenním kontaktu s rodinami nezvěstných.

Příčiny zborcení 40 let staré budovy se stále vyšetřují, některé rodiny ovšem již podaly žalobu na společnost, která měla na starosti správu Champlain Towers South. Už v roce 2018 tam povolaný expert zjistil závady v podzemní části komplexu, doporučené opravy se ale nikdy neuskutečnily, zřejmě i kvůli sporům o jejich financování.

Pozornost se upírá také na bývalého městského úředníka Rosse Prieta, který v listopadu 2018 navzdory uvedenému hodnocení majitelům budovy sdělil, že stavba se zdá být „ve velmi dobrém stavu“.