Italští žalobci vyšetřují kvůli květnovému pádu lanovky dalších devět lidí a dvě společnosti

Italští státní zástupci vyšetřují v souvislosti s květnovým pádem lanovky na severu Itálie se čtrnácti oběťmi na životě dalších devět osob a dvě společnosti. Jde především o zaměstnance firem, které měly na starost kontrolu a údržbu zařízení, informovala agentura ANSA. Už dříve žalobci začali vyšetřovat kvůli způsobení hromadné nehody jednatele a provozního ředitele společnosti, která lanovku provozovala, a vedoucího směny.

Mezi vyšetřovanými právnickými osobami je jihotyrolská firma Leitner, která patřím k předním evropským výrobcům lanovek a stará se o jejich údržbu. Firma dodala své technologie i do České republiky. Mezi vyšetřovanými jsou i její manažeři – předseda správní rady Anton Seeber a spolumajitel Martin Leitner.

Společnost dříve oznámila, že se bude chtít přihlásit mezi poškozené strany a teď vyjádřila naději, že se jí podaří prokázat, že nemá podíl na neštěstí a že bude i nadále spolupracovat s úřady. Pod vyšetřováním je i společnost Ferrovie del Mottarone, která lanovku u alpského jezera Lago Maggiore provozovala.

Kabina s patnácti pasažéry se zřítila do lesnatého a těžko přístupného terénu v neděli 23. května. Jediným přeživším nehody byl malý izraelský chlapec. Žil se svými rodiči a sourozencem, kteří při pádu zahynuli, na severu Itálie. Podle vyšetřovatelů neštěstí způsobilo zlomené tažné lano a nefunkční záchranná brzda.

Odsouzen byl jen jeden muž k domácímu vězení

Několik dní po neštěstí státní zástupkyně Olimpia Bossiová uvalila vazbu na tři muže – jednatele Luigiho Neriho, provozního ředitele Enrica Perocchia a vedoucího směny Gabriela Tadiniho.

Podle obžaloby se trojice mužů dohodla na zablokování záchranné brzdy, aby zajistila plynulé fungování lanovky, jejíž provoz se dříve z nezjištěných příčin zasekával. Dozorující soudkyně ale trojici mužů z vězení propustila, jen Tadinimu nařídila domácí vězení. Podle soudkyně obžaloba nepodložila svá podezření dostatečně silnými zjištěními.