Izrael pošle na hranici s Egyptem tank s čistě ženskou posádkou

Izraelská armáda vůbec poprvé vyšle k obraně hranice tank s čistě ženskou posádkou. Od srpna má být tank Merkava nasazen na hranici s Egyptem. Informovala o tom ve středu večer izraelská stanice Kan, podle níž jde o izraelskou premiéru. V tanku o hmotnosti 65 tun je čtyřčlenná posádka včetně velitele, řidiče, střelce a nabíječe.

Ženy v izraelské armádě slouží povinně jako muži. Výcvik žen pro obrněné síly spustilo vojsko v roce 2017 a přesto, že jím s úspěchem část žen prošla, byl program roku 2019 zastaven. Vojsko tehdy rozhodlo, že ani kvalifikované ženy nebudou k obrněným silám nasazovány.

Loni armáda výcvik žen obnovila s určitými změnami a omezením na dobu misí a požadavky na váhu a výšku. Výcvikový program má skončit příští rok a pak se znovu rozhodne, zda budou ženy v tancích moci rutinně sloužit.

Armáda pravidelně informuje o programech určených k vyváženějšímu zastoupení žen a mužů. Loni oznámila, že nasadí deset žen z vojenské rozvědky do operačního týmu, který pracuje s bezpilotními letadly na severní hranici Izraele s Libanonem. Tyto posty byly v minulosti obsazovány výhradně muži.

Kritika

Krátce před ohlášením nasazení „ženského tanku“ na egyptskou hranici řekl poslanec za ultraortodoxní stranu Jednotný judaismus tóry Uri Maklev v parlamentu, že je proti službě žen v armádě. Podle něj je to v rozporu s „lidskou přirozeností“.

Izrael má armádu na egyptské i jordánské hranici, i když s oběma sousedy uzavřel mírové dohody. Podle vojska je hranice nutné chránit proti pašerákům i atentátníkům, zejména v oblasti Sinajského poloostrova, na němž působí místní skupina napojená na Islámský stát.