Neštěstí v Miami si již vyžádalo 16 obětí. Pátrání v troskách zříceného domu komplikuje počasí

Skoro týden po částečném kolapsu bytového komplexu na Floridě narostl počet potvrzených úmrtí na 16. V noci na středu se na místě našlo tělo dvanácté oběti, podle agentury AP pak dopoledne místního času velitel hasičů informoval čekající rodiny o nalezení dalších čtyř mrtvých. Místní činitelé mezitím požádali federální vládu o další pomoc při hledání skoro 150 pohřešovaných, aby ulevili záchranářům, a slibují důkladné vyšetření příčin tragédie.

Podle agentury AP v městečku Surfside zasahovalo 400 záchranářů, jimž pomáhá mnoho dobrovolníků. Podle vyjádření okresu je celkem do operace zapojeno na 900 pracovníků z 50 federálních, státních a lokálních složek. Dva jeřáby s postupem pátrání opatrně odklízí sutiny z hromady betonu, oceli a nábytku, a záchranáři stále doufají, že se jim v troskách podaří nalézt i živé osoby. V sutinách se totiž mohly vytvořit kapsy vzduchu, díky nimž by se dalo přežít i několik dní.

Žádného přeživšího však záchranáři na místě nenašli od čtvrtka, kdy se dvanáctipatrová obytná budova Champlain Towers South na předměstí Miami náhle sesunula k zemi. Podle hasičů bylo zničeno asi 55 bytových jednotek. Mezi pohřešovanými jsou desítky lidí původem z latinskoamerických zemí. Například z Argentiny, Kolumbie, Chile či Paraguaye.

Guvernér Floridy Ron DeSantis v úterý řekl, že záchranáři pátrání jen tak nevzdají. „Jako starý člen námořnictva to vidím tak, že když se někdo pohřešuje při akci, tak je nezvěstný, dokud se nenajde. Nepřestaneme hledat,“ řekl. Záchranné práce ale komplikuje tropické počasí, pracovníci se několikrát denně schovávají před bouřkami a panují i obavy z možných hurikánů.

Do garáží zatékalo, na kolapsu se mohla podílet lajdácká práce

Příčina neštěstí je zatím nejasná. V úterý byl ale zveřejněn dopis, v němž správkyně domu během dubna poukazovala na zhoršení závažných závad, které byly na stavbě zjištěny v roce 2018. Jejich odstranění by si vyžádalo investice zhruba 15 milionů dolarů (asi 321 milionů korun).

Někteří z obyvatelů domu sdělili listu The Washington Post, že do podzemních garáží v budově často zatékala voda. Někteří odborníci se proto domnívají, že kvůli vlhkosti v nosných sloupech mohly časem kompletně zrezivět železné výztuhy, čímž by základy budovy ztratily pevnost. Další experti míní, že chyby se mohly stát už při stavbě před 40 lety, například použitím nekvalitních materiálů nebo lajdáckou prací dělníků.

Podle profesora geologie z Miamské univerzity Harolda Wanlesse je však potřeba zjistit, zda byl kolaps způsoben lidskou chybou, nebo zda je tamní podloží na okraji oceánu nevhodné pro výstavbu velkých mnohapatrových budov. „To by mělo ohromné důsledky,“ poznamenal. Političtí činitelé slíbili zahájit řadu vyšetřování a státní prokurátorka Katherine Rundleová prohlásila, že nechá věc vyšetřit velkou porotou.