Kim Čong-un obměňuje severokorejské politbyro. Staří hodnostáři podle něj pochybili během pandemie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un odvolal část stranických špiček kvůli pochybení při koronavirové pandemii. To mělo způsobit závažný incident, který ohrozil bezpečnost země, uvedl lídr podle tamních médií během vystoupení před stranickým vedením. Severní Korea oficiálně nezaznamenala žádný případ koronaviru na svém území, země ale zavedla přísná pandemická opatření.

Z funkce bylo odvoláno několik členů politbyra vládnoucí Korejské strany práce a další straničtí představitelé. Podle vůdce KLDR funkcionáři zanedbávali své povinnosti, a to také v oblasti zavádění pandemických opatření. To pak mělo vést k zmíněnému „závažnému incidentu“. Bližší informace o události ale severokorejská státní média nezveřejnila.

Podle jihokorejských analytiků Kimovo rozhodnutí ukazuje, že se v KLDR stalo v souvislosti s pandemií koronaviru něco vážného. „Mohlo by se jednat o nakažení velkého počtu lidí nebo o situaci, kdy bylo mnoho lidí vystaveno přímému nebezpečí nákazy,“ uvedl analytik Hong Min. Podle něj je ale vyloučené, že by KLDR přiznala přítomnost koronaviru na svém území.

Severní Korea zatím nepotvrdila žádný případ koronaviru. Skutečná epidemiologická situace v zemi je tak předmětem dohadů. Země ale zavedla striktní opatření, takřka kompletně zavřela své hranice se sousedními zeměmi a omezila vnitrostátní cestování. To mělo negativní dopad na severokorejskou ekonomiku. Pro zemi, která čelí problémům v zásobování jídlem a léky, může koronavirus představovat velké zdravotnické nebezpečí.