Lapid na historické návštěvě otevřel izraelské velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech

Události ČT: Historická návštěva izraelského ministra zahraničí v SAE (zdroj: ČT24)

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid otevřel v Abú Zabí izraelské velvyslanectví. Židovský stát loni normalizoval vztahy se Spojenými arabskými emiráty a dalšími třemi muslimskými státy. Lapid při inauguraci mluvil o „historickém okamžiku“ a poděkoval předešlému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi za to, že normalizační dohodu vyjednal. Spolu s Lapidem byla u otevření úřadu ministryně kultury emirátů Núra Kaabíová, která svůj krátký projev zakončila poděkováním v hebrejštině.

Lapid je historicky prvním izraelským ministrem zahraničí, který zavítal do Spojených arabských emirátů, a nejvyšším izraelským politikem na návštěvě SAE od normalizace vzájemných vztahů, kterou dohodla předešlá izraelská vláda za prostřednictví USA. Kromě SAE navázal loni Izrael diplomatické styky také s Bahrajnem, Súdánem a Marokem, už v minulosti tak učinil v případě Egypta a Jordánska.

„Jsme nadšení z této první z – doufejme – mnoha dalších návštěv na tak vysoké úrovni,“ řekla Kaabíová. Mluvila také o spolupráci obou zemí v oblasti umělé inteligence, budování měst šetrných k životnímu prostředí, o pomoci při řešení epidemie koronaviru a o společném obchodování a turistické výměně. „Musíme připravit sebe i své děti na nový svět,“ dodala a připojila hebrejský pozdrav toda raba (díky moc).

Lapid: Dali jsme přednost míru před válkou

„Jsme tady, protože jsme dali přednost míru před válkou. Izrael si přeje mír se všemi svými sousedy, nikam neodejde, naším domovem je Blízký východ. Mír není kompromis, ale vítězství všeho, co je dobré,“ řekl Lapid.

Otevření velvyslanectví označil za začátek dlouhého procesu. Poděkoval nejen Netanjahuovi, ale také americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, jehož administrativa se na vyjednávání normalizačních dohod podílela . V SAE bude Lapid do středy, kdy otevře konzulát v Dubaji. Jednat má i se svým protějškem z emirátů šajchem Abdalláhem bin Zajdem Nahajánem.

Židovský stát i monarchie Perského zálivu spojují zcela praktické zájmy, hlavně obava z Íránu. I proto Lapid před odletem do SAE jednal s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a izraelský prezident Reuven Rivlin zase s šéfem Bílého domu Joem Bidenem. Židovský stát se obává, že Amerika zruší sankce a režim v Teheránu tak získá miliardy dolarů na financování militantních skupin.