Jižní Korea vybuduje vlastní Iron Dome. Klenba má chránit před novými střelami z KLDR

Jižní Korea vybuduje systém protiraketové obrany podobný izraelské Železné klenbě (Iron Dome). Systémem, jehož výstavba vyjde v přepočtu na pětapadesát miliard korun, se chce chránit před raketovým a dělostřeleckým arzenálem severního souseda.

Vláda představila projekt „korejské železné klenby“ už v minulém roce. Chránit by měl především hlavní město Soul a jeho okolí, kde se nachází klíčová centra a infrastruktura. V oblasti žije zhruba polovina jihokorejské populace, která čítá 52 milionů lidí. Region se nachází v dosahu severokorejského dělostřelectva a raket.

Soul předpokládá, že armádní projekt bude funkční kolem roku 2035, přičemž stát bude v přepočtu více než pětapadesát miliard korun. „Tento projekt umožní lepší reakci na nebezpečí střel dlouhého doletu a zajistí domácí technologii i pracovní místa,“ stojí ve zprávě ke schválení systému.

V Jižní Koreji v současnosti fungují obranné systémy Patriot a THAAD. Oba jsou americké výroby a společně slouží zejména k obraně před balistickými raketami krátkého a středního doletu. Jihokorejská Železná klenba by měla zemi chránit před střelami dlouhého doletu a salvami z mnoha odpalovacích míst.

Pchjongjang záměry jižního souseda nijak nekomentoval. Analytici věří, že většina z téměř čtrnácti tisíc severokorejských děl a odpalovacích zařízení je umístěna blízko hranic s Jižní Koreou. Od té je metropole Soul vzdálená pouhých čtyřicet kilometrů a většina artilerie podle jihokorejské armády míří právě na hustě obydlenou oblast.

Severní Korea v uplynulých letech pracovala na rozvoji konvenčních zbraní a představila několik typů balistických střel krátkého doletu či raketometů.