Pandemie ve světě: Německem se rychle šíří varianta delta, Izrael obnovil povinnost roušek uvnitř budov

Kdo se nenechá očkovat, nákaze koronavirem se nevyhne, prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. V zemi se podle Institutu Roberta Kocha rychle šíří nakažlivější varianta delta. K pátku představuje přes 15 procent případů. Izrael mezitím kvůli nárůstu počtu případů opět zavádí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách. Slovensko začíná vystavovat evropské covidové certifikáty.

„Vzhledem k nárůstu počtu infekcí ministerstvo zdravotnictví oznamuje, že od pátečního poledne (11:00 SELČ) budou roušky vyžadovány na všech místech, která nejsou otevřená, kromě domova,“ uvedl izraelský úřad.

Roušky nebudou muset ve vnitřních prostorách nosit děti mladší sedmi let či osoby s postižením, které jim brání mít zakrytá ústa a nos. Opatření se také nebude vztahovat na lidi, kteří jsou v prostoru sami, či dva zaměstnance, kteří pravidelně pracují ve stejné místnosti. Zároveň nebude povinné nosit roušku při cvičení.

Ministerstvo zdravotnictví také vyzvalo Izraelce, aby si zakrývali ústa a nos, pokud se budou účastnit velkých venkovních akcí, jako je například na pátek plánovaný pochod gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob v Tel Avivu. Lidé z rizikových skupin, kteří dosud nebyli očkováni, by se podle ministerstva měli davům vyhýbat.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Rozhodnutí obnovit povinnost nosit roušku uvnitř budov přišlo poté, co izraelský koordinátor pro boj s koronavirem Nachman Aš potvrdil, že se koronavirus ve čtvrtek v devítimilionové zemi prokázal u 227 lidí, což je nejvíce od 7. dubna. Vzhledem k očkování se však Aš nedomnívá, že Izrael čeká nová silná vlna koronavirové infekce. 

Izrael zrušil povinnost nosit roušky uvnitř 15. června. Starostové Modiinu a Binjaminy ji ale v tamních školách obnovili poté, co se tam objevila lokální ohniska nákazy. Již ve středu izraelské ministerstvo zdravotnictví zavedlo povinné nošení roušek v nemocnicích a na letišti. Země zároveň o měsíc odložila otevření hranice pro cizince, s čímž původně počítala od 1. července. Předpokládá se, že v posledních týdnech 70 procent nově odhalených případů koronavirové nákazy v Izraeli tvoří nakažlivá varianta delta, která byla poprvé odhalena v Indii.

Šíření delty v Německu zrychlilo

Nakažlivější varianta se rychle šíří také v Německu. Šéf tamního Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler řekl, že k pátku představuje přes 15 procent případů. Ještě před týdnem Wieler hovořil o šesti procentech.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn v té souvislosti prohlásil, že kdo se nenechá očkovat, nákaze koronavirem se nevyhne. 

„Očkování, nebo infekce. To je volba pro každého z nás a také pro nás jako společnost,“ řekl ministr. „Očkování je nejlepší prostředek proti pandemii. Očkování pomáhá proti všem známým variantám, proto znovu vyzývám, využijte možnost a nechte se očkovat,“ dodal. Spahn již před týdnem varoval, že není otázka, zda se delta stane dominantní variantou, ale kdy se tak stane.

Očkovat se v Německu může nechat každý, ne na všechny zájemce se ale vakcína zatím dostala. Podle Spahna nejpozději do konce července dostane termín k imunizaci každý. Spahn řekl, že současná epidemická situace v Německu zůstává celkově dobrá. Dodal, že díky očkování to tak může i zůstat. Wieler nicméně upozornil, že stav se může zhoršit.

Slovensko začíná vystavovat evropské covidové certifikáty

Slovensko začíná vystavovat evropské covidové certifikáty, které by od začátku července měly lidem ulehčit přeshraniční cestování v EU. Oznámilo to v pátek slovenské ministerstvo zdravotnictví, které současně vybídlo obyvatele země, aby s ohledem na šíření nakažlivější mutace koronaviru zvážili cesty do zahraničí.

Takzvané covidové pasy bude správce očkovacího systému na Slovensku automaticky posílat e-mailem lidem, kteří v uplynulých týdnech požádali o dočasné očkovací certifikáty. Ty uznávaly například Česko, Maďarsko i Rakousko. Od příštího týdne pak další skupiny očkovaných proti covidu-19 budou moci o covidový certifikát požádat elektronicky. Od začátku července pak bude příslušný úřad přijímat i žádosti o vystavení potvrzení o absolvování testu či prodělání covidu-19.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že na základě dohody členských států EU by systém covidových certifikátů měl být plně funkční po uplynutí přechodného období, které skončí 12. srpna.

V části Sydney začne platit týdenní uzávěra

Kvůli nakažlivější variantě začne platit v části australského města Sydney včetně jeho centra od půlnoci týdenní uzávěra.

Varianta delta se poprvé v Austrálii vyskytla minulý týden a od té doby byla zaznamenána u 65 osob. Lidé ve čtyřech oblastech, do nichž kromě centra pětimilionové metropole patří také jeho východní okrajové části s plážemi včetně známé Bondi Beach, budou moci opustit domovy jen při cestách do práce, školy nebo za lékařem, kvůli nákupu potravin nebo venkovnímu cvičení.

Premiérka státu Nový Jižní Wales, ve kterém Sydney leží, Gladys Berejiklianová, připomněla, že pravidla se budou vztahovat také na osoby, které v daných částech Sydney pracují. Berejiklianová připustila, že uzávěra bude mít značný dopad na podniky ve velkoměstě. Vysvětlila však, že stát Nový Jižní Wales dává přednost tomu, aby utnul šíření koronaviru v zárodku. „Chceme předejít tomu, aby to trvalo dlouhé týdny. Jsme přesvědčení, že přiměřeně reagujeme na riziko,“ vysvětlila.

Chameneí byl naočkován íránskou vakcínou

Duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí dostal první dávku vakcíny proti covidu-19, která byla vyvinuta a vyrobena v Íránu. Informaci a záběry z očkování přinesla tamní státní televize. Chameneí předtím řekl, že zahraniční vakcínu nechce. Poznamenal přitom, že si raději „počká na íránskou vakcínu, protože musíme na tuto národní čest být hrdí“.

Dovoz amerických a britských látek proti covidu-19 Chameneí zakázal v lednu, což podle AP odráží jeho nedůvěru k západním výrobkům. Vakcína, kterou byl 82letý duchovní očkován, se jmenuje CovIran Barekat a je vyrobena z deaktivovaného viru. Vyvinula ji íránská společnost Shifa Pharmed a první studie účinnosti a bezpečnosti této očkovací látky začala koncem prosince.

Írán, který je koronavirem nejpostiženější zemí Blízkého východu, očkovací látku nouzově schválil minulý týden. Stalo se tak poté, co se zemi nedařilo zajistit dovoz dostatku vakcín ze zahraničí. Data o účinnosti očkovací látky CovIran islámská republika nezveřejnila. Tvrdí však, že má účinnost 85 procent.