Biden se v nových exekutivních příkazech zaměřil na potlačení ozbrojené kriminality

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek oznámil několik exekutivních příkazů a doporučení pro úřady, jimiž chce jeho administrativa bojovat proti nárůstu násilných zločinů. Svými kroky se zaměřuje především na kriminalitu s využitím střelných zbraní, jejichž prodeje v USA výrazně vzrostly. Podle médií však panují pochyby ohledně toho, zda kroky federální vlády dokážou zmírnit očekávaný nárůst násilností.

Biden se exekutivními příkazy zaměřuje na prodejce zbraní porušující federální zákony, jimž vyhlásil politiku „nulové tolerance“. Úřady tak za jediné pochybení provozovnám ihned odeberou licenci. Biden v několika městech také ustavil zvláštní týmy, které mají za cíl potlačit nelegální obchodování se zbraněmi.

Hlava státu rovněž vymezila větší finance pro federální Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF), který zbraně v USA monitoruje. Zbytek jeho strategie však podle agentury AP tvoří povětšinou doporučení pro místní činitele, kteří se potýkají s velkým nárůstem násilností. Vyzývá také města, aby investovala část financí přidělených jeho balíkem na boj s pandemií k posílení policejních sborů a rozvoji sociálních programů.

„Nikdy neztrácím naději. Ukažme světu i sami sobě, že demokracie funguje. Můžeme to udělat a zachránit tím životy,“ uvedl prezident Biden. Ten se dlouhodobě jasně staví proti požadavku řady progresivních demokratů snížit rozpočty místním policejním sborů a investovat tyto peníze zejména do programů prevence a dalších sociálních služeb.

Kriminalita vzrůstá ve velkých městech

Velká města v USA se podle odborníků potýkají s výrazným nárůstem kriminality. V průměru v nich loni stoupl počet vražd meziročně o třicet procent, přičemž od začátku letošního roku došlo k nárůstu o dalších 24 procent.

Od vypuknutí pandemie se také výrazně navýšil zájem o nákup zbraní, což odborníci spojují například s koronavirovými restrikcemi, masivními protesty po úmrtí George Floyda či s útokem přívrženců Donalda Trumpa na sídlo Kongresu z letošního ledna. Podle některých expertů přitom větší prodeje zbraní zřejmě povedou ke zvýšené násilné kriminalitě.