Univerzitní sport v USA čekají velké změny. Studenti mají nárok na odměnu, rozhodl soud

Horizont ČT24: Verdikt soudu změní univerzitní sport v USA (zdroj: ČT24)

Americký Nejvyšší soud spustil dle médií revoluci v tamním univerzitním sportu. Sportovci-studenti dosud nesměli od školy pobírat plat ani jiné finanční nebo materiální bonusy. Verdikt soudců to mění a spolu s odměnami pro studenty přetváří celou povahu vysoce populárního univerzitního sportování.

Chloe Abbottová na univerzitě zazářila v divadelních vystoupeních a muzikálech, vydala dokonce i vlastní desku. Úspěch dokázala zpeněžit – například partnerstvím s módní značkou. Vedle toho se ale Abbottová neztratila ani na atletickém oválu. Dres Univerzity Kentucky oblékala po tři sezony a za úspěchy na poli sportu nedostala v porovnání s uměleckou kariérou téměř nic.

„Nejvíce času mi zabírá příprava na olympiádu, stojí mě to spoustu sil a energie. Musím se soustředit více na sport než na hudbu,“ vysvětluje studentka-atletka, která běhá tratě na čtyři sta metrů.

Olympijské ambice má Abbottová stále a cestu na vrchol by měla jednodušší, kdyby jí škola mohla vyplácet odměny nebo zaplatit nejlepší tréninkové vybavení. To dosud neumožňovaly regule silného Národního svazu univerzitních sportovců (NCAA), který považuje studentský sport za amatérský, a tedy bez nároku na finanční benefity. Například zápasy univerzitního basketbalu či ligy amerického fotbalu přitom sledují miliony televizních diváků.

Definici studentského sportování upravil americký Nejvyšší soud. „Hlavní otázka byla, může NCAA dále omezovat výplatu benefitů souvisejících se vzděláním sportovců? Zahrnuje to nákup vybavení, nástrojů, počítačů, výplatu stipendií nebo přímo odměn za úspěch na akademické půdě,“ rozebírá problém profesor sportovního práva z Univerzity Tulane Gabe Feldman.

Vykořisťování, rozhodli soudci

Soud, v němž mají převahu konzervativní soudci, označil dosavadní praxi, kdy NCAA zakazovala univerzitám tyto benefity svým sportovcům vyplácet, za vykořisťování a zneužívání jejich práce. Poukázal přitom na to, že sama organizace bohatne na televizních právech nebo pozdějším prodeji hráčů. Roční příjmy sportovního svazu v letech před pandemií převyšovaly miliardu dolarů.

Na školních hřištích vyrůstají budoucí hvězdy světového baseballu, amerického fotbalu i basketbalu. „Zasloužíme si to. Víte, všichni jsme v našich sportech tvrdě pracovali. Teď za to aspoň něco dostaneme. Zatím se odměny týkaly všech, kromě sportovců. Na sto procent si ale také zasloužíme možnost zaplatit za lepší zdraví, bezpečí, zasloužíme si ekonomickou svobodu,“ věří hráč amerického fotbalu a student Washington State University Dallas Hobbs.

Verdikt soudu nyní univerzitám umožní nastavit ještě lepší podmínky výjimečným sportovcům. Do budoucna mohou podle analytiků přijít další žaloby, které budou žádat třeba zavedení klasického platu. Pro už tak špičkový americký univerzitní sport může jít o zásadní změnu, která podle řady pozorovatelů může vést až k úplné profesionalizaci.