V jeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh se střetli Palestinci a osadníci

Palestinci a židovští osadníci se v noci na úterý střetli v jeruzalémské čtvrti, kde se osadnické skupiny snaží vystěhovat několik palestinských rodin. Znepřátelené skupiny na sebe podle agentury AP házely kameny, židle a pyrotechniku.

Hrozící vystěhování palestinských rodin z východojeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh vyvolalo minulý měsíc protesty a střety. Stalo se tak krátce před začátkem jedenáct dní trvajících bojů mezi Izraelem a palestinským islamistickým hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy.

Současné nepokoje v Šajch Džarráh podle AP zároveň představují výzvu pro novou izraelskou vládu, v níž jsou zastoupeny tři strany podporující osadníky. Vláda, která složila přísahu zhruba před týdnem, nicméně podle AP doufá, že se upozaděním palestinské otázky vyhne vnitřním rozkolům.

Izraelská policie uvedla, že při střetech v noci na úterý v Šajch Džarráh zadržela čtyři podezřelé. Kdo střety vyvolal, podle AP nebylo jasné. Jednu ženu podle policie zranil kámen, který ji zasáhl do zad.

Červený půlměsíc uvedl, že jeho týmy ošetřily dvacet Palestinců. V šestnácti případech podle něj šlo o následky slzného plynu a pepřového spreje, zatímco ostatní zasáhly gumové projektily. Zranění hlavy mimo jiné utrpěl i senior.

Osadníci podle Červeného půlměsíce na jednu z jeho sanitek házeli kameny a izraelské bezpečnostní složky další sanitku postříkaly zapáchající látkou.

Vystěhování stále hrozí

Vystěhování části rodin ze čtvrti Šajch Džarráh v květnu na vrcholu nepokojů pozastavila intervence izraelského generálního prokurátora. Organizace na ochranu práv však tvrdí, že k vystěhování rodin stále může v nadcházejících měsících dojít, jelikož mezinárodní zájem o věc bude klesat. Zároveň organizace varují, že vystěhování Palestinců může vést k dalšímu krveprolití.

Osadníci vedou kampaň za vystěhování rodin z hustě osídlených palestinských čtvrtí za hradbami jeruzalémského Starého města již několik dekád.

Otázka Jeruzaléma je v mnoha směrech jádrem palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu. Izrael obsadil východní Jeruzalém v šestidenní válce v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil Jeruzalém v rozporu s rezolucemi OSN za své „věčné a nedělitelné hlavní město“. Tuto anexi východní části mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status by se měl vyřešit jednáním.

Osadníci tvrdí, že palestinské domovy v Šajch Džarráh byly postaveny na pozemcích, které před válkou, která provázela vznik Izraele v roce 1948, patřily Židům. Izraelské zákony Židům dávají nárok na vrácení takových pozemků, stejné právo však nemají Palestinci, kteří během stejné války přišli o pozemky a domovy.