Ušlapání 45 lidí na izraelské hoře vyšetří státní komise. Na pozadí probíhá politická pře

Události: Tragédii na hoře Meron vyšetří státní komise (zdroj: ČT24)

Izraelská vláda zřídí státní vyšetřovací komisi, která prozkoumá příčiny tragédie při náboženské pouti na hoře Meron. Koncem dubna tam dav ušlapal pětačtyřicet lidí. Předchozí vláda Benjamina Netanjahua takovou komisi neustavila – mimo jiné zřejmě proto, že v ní zasedaly i ultraortodoxní náboženské strany, které pouť pořádaly.

Od neštěstí na hoře Meron uplynuly necelé dva měsíce. Ustanovení vyšetřovací komise bylo jedním z prvních bodů na prvním zasedání užšího kabinetu nové izraelské vlády. „Žádná komise nevrátí život těm, kteří zemřeli, ale vláda udělá maximum, aby se nic podobného už neopakovalo,“ prohlásil izraelský premiér Naftali Bennett.

V pozadí jsou politické kontroverze, které začaly už pár hodin po tragédii. Tehdejší předseda vlády Benjamin Netanjahu přitom používal podobná slova jako současný lídr Izraele: „Provedeme důkladné, seriózní a detailní vyšetřování tak, abychom zajistili, že podobné neštěstí se už nebude opakovat.“

Jenže jeho protivníci od počátku žádali i něco více než běžné vyšetřování. „Potřebujeme státní vyšetřovací komisi, aby se pozůstalí dozvěděli, kdo může za smrt jejich blízkých,“ apeloval na počátku května tehdejší opoziční lídr Jair Lapid.

Pokračování politické pře

Sekulární politické síly, k nimž patří právě současný ministr zahraničí Lapid nebo šéf izraelské státní kasy Avigdor Lieberman, dlouhodobě kritizují vliv náboženských politických stran. Tragédie na Meronu podle nich může souviset s tím, že pořádání akce si náboženské strany privatizovaly a stát nedohlížel na pravidla.

Ministrem vnitra byl v té době Arje Deri, šéf náboženské strany Šas, která podpořila Netanjahua. „Doufám, že dostaneme silný mandát, abychom dál mohli pracovat pro Izrael jako židovský stát, který podporuje neprivilegované a je veden Benjaminem Netanjahuem,“ nechal se 23. března při příležitosti voleb slyšet Deri.

Zřízení vyšetřovací komise je tedy zčásti také pokračováním politického boje jinými prostředky.

Členy komise jmenuje předseda nejvyššího soudu. Vyšetřovatelé budou mít vlastní rozpočet a pravomoc předvolávat si svědky, nemají ale jasně stanovený termín, do kdy musí předložit svá zjištění.