Mohutný požár na jihu Polska zachvátil čtyřicet budov. Devět lidí se zranilo

Události: Požár v Polsku (zdroj: ČT24)

Na jihu Polska vypukl mohutný požár. Ve vesnici Nowa Biała zachvátily plameny na čtyřicet obytných i hospodářských budov. Devět lidí utrpělo zranění, hlavně lehké popáleniny. Jednoho z nich museli záchranáři po pádu ze střechy dopravit se zlomeninou páteře do nemocnice vrtulníkem. Na místě požáru na území jednoho hektaru zasahovaly na čtyři stovky hasičů, kterým práci komplikoval silný vítr.

Po sobotní šesté hodině večer dostali polští hasiči hlášení, že ve vesnici Nowa Biała vypukl požár. Plameny se za silného větru rychle šířily. V husté zástavbě mnohdy dřevěných budov za sebou nechávaly spoušť. Oheň na ploše zhruba hektaru poškodil nebo zničil přes čtyři desítky budov. Většině hospodářských zvířat se podle hasičů podařilo utéct.

„Za celý můj život jsem takový požár nikdy neviděla. Je mi 69 let, ale něco takového nepamatuji,“ sdělila jedna z obyvatelek.

Požár vypukl podle hasičů v jednom z domů. Místo neštěstí navštívil i polský premiér Mateusz Morawiecki. „Díky boží prozřetelnosti a odvaze hasičů nikdo nezemřel. Premiér Morawiecki mě ujistil, že zraněným i lidem, které oheň zasáhl jinak, je poskytnuta odpovídající pomoc a podpora,“ uvedl polský prezident Andrzej Duda.

Příčina se vyšetřuje

Dvacet rodin přišlo o střechu nad hlavou. V noci jen bezmocně sledovaly, jak s plameny zápolí na čtyři stovky hasičů. Ti, co ztratili vše, mohli přespat v místní škole. „Máme strach. Ale teprve teď to všechno vyplouvá na povrch. Musíme děkovat bohu, že jsme všichni v pořádku,“ sdělila další z obyvatelek.

Požár hasiči dostali pod kontrolu zhruba po třech hodinách. Jejich velitel zásah popsal jako noční můru. Příčinu stále vyšetřují. K rychlému šíření pravděpodobně přispělo i velké množství uskladněného krmiva a topiva v budovách.