Navalnyj označil Putina za patologického lháře. O opozičníkovi mluvil i Biden

Horizont ČT24: Dění kolem Navalného (zdroj: ČT24)

Za patologického lháře označil vězněný Alexej Navalnyj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten prohlásil, že kritik Kremlu vědomě porušil zákon, když se během své léčby v Německu neohlásil kvůli podmíněnému trestu ruským úřadům. V Berlíně se Navalnyj léčil z otravy novičokem, ze které obvinil přímo Putina a tajnou službu FSB. Kreml to popřel, incident ale odmítl vyšetřit.

Zatímco se šéf Kremlu Vladimir Putin loučil s honosnou vilou La Grange v Ženevě, jeho dlouholetý oponent Alexej Navalnyj už patrně přemýšlel, co mu vzkáže z trestanecké kolonie za Moskvou. „Když nelže, dostane Putin strašný absťák a bolesti, proto říká: příjmy lidí v Rusku rostou, očkování nebude povinné nebo Navalnyj vědomě vyjel za hranice,“ napsal Navalnyj.

Příspěvek na sociální síti byl odpovědí na Putinova slova po summitu s jeho americkým protějškem. Podle ruského prezidenta se Navalnyj pro vězení rozhodl dobrovolně.

„Vyjel za hranice na léčení. Nedostavil se ke kontrole a ignoroval zákonné požadavky. Byl zařazen na seznam hledaných osob. Věděl to a vrátil se. Vycházím tedy z toho, že chtěl být zadržen,“ prohlásil Putin.

Navalného zdravotní stav se zhoršuje

Ruská vězeňská služba v lednu zadržela Navalného už na letišti poté, co se po pěti měsících vrátil z Berlína, kde se léčil z otravy novičokem. Protože se během té doby neohlásil úřadům, změnil mu soud jeho dřívější trest za korupci na nepodmíněný.

Že ho rodina a spolupracovníci nechali převézt do Německa, se přitom sám dozvěděl až poté, co se probudil z umělého spánku – více než dva týdny od otravy.

„Nechala jsem si na památku fotografii, jak Alexej záměrně ignoruje požadavek dostavit se ke kontrole a vyjíždí za hranice na léčení,“ napsala Julia Navalná s ironií k fotce svého manžela na nemocničním lůžku na letišti.

Navalného zdravotní stav se ve vězení zhoršuje. Držel také hladovku. Jméno opozičníka mělo padnout i při samotném jednání Putina a Joea Bidena. Šéf Bílého domu odpověděl na otázku jednoho z přítomných novinářů, co by následovalo, pokud by Navalnyj ve vězení zemřel. „Jasně jsem mu řekl, že věřím, že důsledky toho by pro Rusko byly zničující,“ sdělil Biden.

S tvrdým postupem úřadů se v posledních týdnech nepotýká jen Navalnyj, ale také jeho spolupracovníci z Fondu boje s korupcí. Moskevský soud ho označil za extremistickou organizaci a zakázal jeho činnost. Podle některých odborníků se tak Kreml snaží potlačit kritiky před zářijovými volbami do Státní dumy.