Hongkongská policie obvinila šéfredaktora deníku Apple Daily ze spiknutí

Šéfredaktor prodemokratického hongkongského deníku Apple Daily Ryan Law byl společně s výkonným ředitelem Cheungem Kim-hungem z mediální skupiny Next Digital, pod kterou Apple Daily spadá, obviněn ze spiknutí se zahraničními silami. Policie je společně s dalšími třemi vrcholnými manažery listu zatkla během čtvrteční razie, snažili se prý ohrozit národní bezpečnost.

Podle agentury Reuters policie v prohlášení uvedla, že obviněni byli dva muži ve věku 47 a 59 let a že v sobotu budou předvedeni před soud. Deník Apple Daily napsal, že obviněnými jsou právě Ryan Law a Cheung Kim-hung.

Na razii se podílelo 500 příslušníků bezpečnostních složek. Policisté zatkli čtyři muže a jednu ženu a zabavili počítače novinářů. Zmrazen byl také majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (skoro 49,3 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Apple Daily je populární bulvární deník, který publikuje zprávy o celebritách, ale ve svých politických článcích také často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. List patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi, který si nyní odpykává trest za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019.

Za porušení bezpečnostního zákona hrozí vysoké tresty vězení

Policie ve čtvrtek uvedla, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong, který trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu či podvracení státního pořádku. Penalizuje i spolupráci se zahraničními zeměmi či osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za porušení zákona hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

Čtvrteční zatýkání prohloubilo obavy o dodržování svobody slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Razii v Apple Daily kritizovaly západní vlády, mezinárodní organizace pro lidská práva i novinářská sdružení.

Stoupenci demokracie si na protest proti čtvrtečnímu policejnímu zásahu ve velkém noviny kupovali. Zatímco ve čtvrtek vyšlo osmdesát tisíc výtisků listu, v pátek zvýšila firma náklad na pět set tisíc kusů. Ve čtvrti Mong Kok se již před půlnocí tvořily u novinových kiosků fronty a někteří zákazníci si odváželi stovky výtisků. Ráno byl v řadě novinových stánků v centru Hongkongu deník již vyprodán.