Pandemie ve světě: Počet nakažených v Rusku dál stoupá. Hypotéza o wuchanském původu covidu zůstává otevřená, připustilo WHO

Rusko v neděli oznámilo 14 723 nových případů covidu, jde tak o největší jednodenní počet případů od 13. února. Polovina z toho přitom připadá na Moskvu. K zastavení pandemie je zapotřebí jedenáct miliard dávek, uvedl na setkání s nejvyššími představiteli ekonomicky silných zemí ze skupiny G7 šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Doplnil, že WHO zároveň připravuje další fázi vyšetřování původu koronaviru.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Počet nově nakažených covidem v Rusku opět stoupl. Z celkově 14 723 případů, které země v neděli ohlásila, zaznamenala 7704 přímo Moskva, kde se tak jedná o největší jednodenní počet případů od 24. prosince, informovala agentura Reuters.

Týdenní míra nárůstu nákazy v metropoli se zvýšila o více než sto procent. Ve dvanáctimilionové Moskvě se od začátku pandemie podle nejnovějších údajů už nakazilo 1 234 717 lidí. Kvůli rychlému šíření nákazy příští týden nebudou muset tamní obyvatelé do práce a všechny bary, restaurace a diskotéky budou muset po 23. hodině zavřít. Oznámené opatření o placeném pracovním volnu se nedotkne zaměstnanců městské infrastruktury a vojska, zavřená budou ale také dětská hřiště a sportoviště v parcích.

Úmrtí s covidem ale za posledních 24 hodin mírně ubylo, konkrétně na 357 ze 399. Vládní pracovní skupina v neděli uvedla, že počet zemřelých stoupl na 126 430. Federální statistický úřad ale sestavuje vlastní statistiku, podle níž v Rusku od dubna 2020 do letošního dubna zemřelo s covidem už zhruba 270 tisíc lidí.

Prezident Vladimir Putin v sobotu podle agentury Interfax řekl, že proti covidu je v Rusku zatím očkováno osmnáct milionů lidí. Země také otestovala vakcínu ve formě nosního spreje. Ta má být vhodná pro děti od osmi do 12 let a na trhu by měla být od září.

WHO: Hypotéza o wuchanském původu koronaviru je stále otevřená

Na summitu skupiny G7 se jednalo kromě jiného o tom, jak předejít dalším pandemiím, a skupina tak chce poskytnout miliardu očkovacích dávek proti covidu chudším státům. Polovinu z nich hodlají uhradit USA, sto milionů Británie.

Šéf WHO se ale domnívá, že to nestačí. K zastavení pandemie je zapotřebí jedenáct miliard dávek, aby bylo naočkováno do poloviny příštího roku (kdy se bude konat další summit G7) sedmdesát procent světové populace. „Potřebujeme jich víc a rychleji,“ řekl k vakcínám na sobotním jednání. Zopakoval, že by bylo dobré, aby do konce roku bylo v každé zemi naočkováno třicet procent občanů.

Uvedl také, že se na jednání hovořilo i o původu koronaviru. Americký prezident Joe Biden v květnu nařídil tajným službám vyšetřit původ pandemie, a to včetně teorie o tom, že původcem je laboratoř v Číně. A tato hypotéza zůstává podle šéfa WHO stále otevřená.

Covid-19 zabil od loňska téměř 3,8 milionu lidí. „Je to tragické a myslím, že si ti lidé zaslouží, aby se vědělo, odkud ten virus pochází, abychom tomu mohli v budoucnu předejít,“ řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO podle něj připravuje další fázi vyšetřování, při němž bude zapotřebí „spolupráce a poctivý přístup Číny“.