Únos Prataseviče vzbudil zájem EU o Bělorusko. Nikdo neví, kdo bude dalším cílem, tvrdí Cichanouská

Interview ČT24: Rozhovor s lídryní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou (zdroj: ČT24)

Kauza kolem zastavení letu novináře Ramana Prataseviče bezpečnostními složkami zvýšila zájem Evropské unie o dění v Bělorusku. V pořadu Interview ČT24 to uvedla představitelka tamní opozice Svjatlana Cichanouská. Zároveň uvedla, že zatčení žurnalisty běloruskými úřady je vyústěním toho, jak násilně se režim Alexandra Lukašenka chová. Nikdo neví, kdo bude jeho příštím cílem, řekla.

„K únosu došlo proto, že Lukašenko cítil, že si to může dovolit. Mezinárodní společenství totiž od prosince o situaci v Bělorusku na konferencích a u kulatých stolů nemluvilo. A také se v té době nezavedly žádné sankce. Režim si to vyložil tak, že když mu nikdo nevěnuje pozornost, může si dělat, co chce,“ podotkla Cichanouská.

Evropská unie i další demokratické země podle ní však nyní chápou, že Lukašenko nepředstavuje hrozbu jen pro Bělorusy, ale i pro občany z jiných zemí. To dává naději, že reakce ještě zesílí, řekla opoziční lídryně.

Premiéři a prezidenti unijních zemí už v květnu ostře odsoudili nucené přistání civilního letu v Minsku, po němž běloruské úřady zatkly novináře a kritika režimu Prataseviče s jeho partnerkou. Sedmadvacítka v reakci na to vykázala běloruské aerolinie Belavia z evropského nebe a vyzvala unijní letecké společnosti, aby se vyhýbaly tamnímu vzdušnému prostoru.

Cichanouská: Je čas zabývat se bezpečností

Sama Cichanouská letěla o týden dříve stejným letem jako později Pratasevič. Riziko únosu si ale podle svých slov představit nedokázala. „Něco takového mě netrápilo. Nedokázala jsem si totiž představit, že je v moderní společnosti možné, aby bylo letadlo přinuceno k přistání tam, kde režim chce,“ popisuje politička.

Podotkla, že strach o bezpečnost se ovšem netýká pouze jí, ale všech Bělorusů žijících ve své domovské zemi i exilu. Nikdo totiž nemůže vědět, kdo bude „dalším cílem“. „Musíme si dávat pozor. Musíme vědět, ke komu můžeme jít, když jsme například sledováni. Je nejvyšší čas zabývat se bezpečností,“ vyzvala Cichanouská.

Pratasevič se minulý týden objevil v běloruské státní televizi, kde se v slzách doznal k organizování protivládních protestů. Také řekl, že Lukašenka jako hlavu státu respektuje. Pratesevičova rodina a opozice nicméně uvedly, že rozhovor byl veden pod nátlakem.

Režim chce rozdělit společnost

„Je v horší situaci, než jsem byla já. Mě nemučili, jeho určitě ano. Nyní je v situaci, kdy ho má režim v rukou a on to moc dobře ví. Mnoho let proti diktatuře bojoval. Jen těžko si můžeme představit, jakému tlaku čelil,“ řekla Cichanouská. Obsah videa přímo komentovat odmítla.

Běloruský režim se podle ní snaží takovými videi rozdělovat společnost. „Aby Ramana odsoudili a obvinili ze zrady. Opět se jim to ale nepovedlo. My víme, za jakých okolností ho drží,“ prohlásila s tím, že se režimu bojí od doby, kdy se zapojila do loňských prezidentských voleb. „Nemůžete žít v Bělorusku a cítit se v bezpečí.“