Maďarsko musí vysvětlit neudělení frekvence nezávislé rozhlasové stanici, požaduje Evropská komise

Maďarsko bude kvůli svému postupu vůči poslední nezávislé rozhlasové stanici v zemi čelit řízení Evropské komise. Stanici Klubrádió byla zamítnuta žádost o udělení vysílací frekvence z nanejvýš sporných důvodů, sdělila Komise, podle níž tak bylo porušeno unijní právo. Zásady přiměřenosti a nediskriminace jsou ústředními prvky unijních telekomunikačních norem, zdůraznila EK.

Pokud Maďarsko v řízení nevyvrátí pochybnosti nebo nezmění svůj postoj, může Komise věc dát k Soudnímu dvoru Evropské unie. EK kritizuje Orbánovu vládu dlouhodobě za narušování demokratických principů.

Maďarské Klubrádió muselo zastavit vysílání na velmi krátkých vlnách, což vyvolalo vlnu mezinárodní kritiky. Stanice nyní vysílá jen přes internet.

Maďarská mediální rada liberální stanici v září neprodloužila licenci, a to kvůli údajně nestabilní finanční situaci. Její programové plány prý také obsahovaly chyby. Vedení Klubrádia to odmítlo. Stanice se rozhodnutí rady snažila zvrátit u soudu, ale ten její žalobu v únoru zamítl.

Pak se přihlásila do otevřeného výběrového řízení, aby znovu získala vysílací frekvenci, o kterou přišla. Ale rada pro média její žádost v březnu odmítla, přestože byla jediným způsobilým žadatelem.

DPA: Stanice opakovaně čelila represím

Klubrádió pravidelně skýtalo prostor opozičním politikům a názorům kritickým vůči pravicové vládě. Od nástupu pravicového premiéra Viktora Orbána k moci v roce 2010 bylo opakovaně vystavováno represím ze strany mediálního úřadu, uvedla agentura DPA. Naposledy smělo vysílat jen v Budapešti.

Kritici obviňují vládnoucí stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána ze systematického umlčování kritických médií. Tvrdí, že všech pět členů mediální rady – všechny nominoval Fidesz – uplatňuje politickou zaujatost při rozhodování. Vláda popírá, že by zasahovala do mediálních záležitostí.