Izrael podnikl sérii útoků na Sýrii, tvrdí lidskoprávní organizace

V syrské provincii Homs přišlo při útocích v noci na středu o život osm lidí. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která ze zásahů podezřívá Izrael. Stejně mluví i úřady v Damašku. Mezi mrtvými je i pět syrských vojáků a tři členové provládních milicí.

Syrská státní agentura SANA ještě předtím informovala o tom, že tamní protivzdušná obrana zachytila izraelský útok u Damašku. Stejně jako SOHR přitom útok připisuje židovskému státu, ten ale informaci nepotvrdil. 

Lidskoprávní organizace ve středu ráno uvedla, že cílem útoků v Homsu byly pozice syrského letectva a zbrojní sklady u blízké vesnice Chirbat Tín. Izraelské údery byly hlášeny už v úterý večer, kdy mířily na Damašek a jeho okolí včetně provincií Homs, Hamá a Latákíja.

Izrael od roku 2011, kdy začala syrská občanská válka, provedl v Sýrii stovky útoků. Jejich cílem jsou syrské vládní jednotky i bojové oddíly libanonského Hizballáhu nebo Íránu, které podporují prezidenta Bašára Asada. Izraelští politici opakují, že nedovolí, aby se Sýrie stala odrazovým můstkem Íránu.