EU chce vytvořit společné hodnocení výživové hodnoty potravin. Extrémně zjednodušující, zní z Česka

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Takzvané Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová před systémem varuje, je prý extrémně zjednodušující.

Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny, jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina.

„Všechny ukazatele, snad kromě obsahu ovoce a zeleniny, se dnes už na potravinách uvádějí. Je to součástí výživové tabulky. Tím, že to zjednodušíme do jednoho písmena, tak absolutně pomíjíme ostatní složení té potraviny,“ uvedla Večeřová ve Studiu 6. Pomíjí se tak prý vitaminy, ale i umělá sladidla či zvýrazňovače chuti.

Podle Večeřové budou například kolové nápoje se sladidly či energetické nápoje zařazené do zelené kategorie A. „To může vést k tomu, že tady bude určitá skupina lidí, která bude preferovat ty zelené a světle zelené potraviny. To znamená, že se jim velmi zúží jídelníček,“ míní a připomíná, že naopak sýry jako zdroje vápníku a bílkovin budou zařazené do kategorií D či E. V červených kategoriích má být ale například i šunka, olivový olej či maso z lososa.

Studio 6: Prezidentka Potravinářské komory Večeřová k novému evropskému systému značení potravin (zdroj: ČT24)

Řím považuje systém za diskriminační

Potravinářská komora ČR tak prý chce, aby bylo označování dobrovolné, což by nemělo poškodit malé či tradiční výrobce. Značení ale již někteří výrobci používají, podle některých odborníků umožní lidem vybrat si zdravější potraviny a vytvoří tlak na složení potravin. Proti povinnému značení je také ministerstvo zemědělství.

Systém připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na loňském neformálním zasedání ministrů zemědělství EU se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám, jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.