KLDR spustila další vlnu boje s cizí kulturou

Horizont ČT24: Brutální tresty za šíření cizí kultury v KLDR (zdroj: ČT24)

Severní Korea rozjela novou vlnu války proti zahraniční kultuře. Vůdce KLDR Kim Čong-un schválil zákon, který přísněji a rychleji trestá vlastnictví cizích filmů, nošení oblečení ze zahraničí nebo i používání cizího slangu. Podle zpráv z KLDR režim už potrestal smrtí nejméně jednoho muže, který obsah šířil. Ty, kteří se třeba jen dívali, posílá do převýchovných táborů.

Při nedávném vystoupení na zasedání své strany se severokorejský vůdce kromě ekonomických otázek zaměřil i na vlivy ze zahraničí, které označuje za rozvracečské. Tamní svaz mládeže pověřil konkrétními akcemi.

„Vyzývám Kimirsenský socialistický svaz mládeže, aby zakročil proti nechutnému, individualistickému a antisocialistickému chování mezi mladými lidmi. Zastavte šíření cizí řeči, účesů a oděvů, které jsou pro ně nebezpečným jedem,“ vyzval Kim v dopise, který zmínila státní televize. 

Měl na mysli filmy a hudbu, ale i džínsy a jihokorejský slang. V KLDR sice nejde o velkou změnu v rámci přístupu k zakázanému obsahu – v roce 2013 kvůli jeho šíření stát hromadně zabil desítky lidí – v posledních letech se ale jeho distribuce v zemi i díky přeběhlíkům navýšila.

Tresty nyní víc dopadají i na mladé lidi

Vládnoucí garnitura tak začíná víc trestat i mladé. Držitele nevhodného zboží a šiřitele nevhodných myšlenek rovnou posílá na popraviště. Konzumenty cizí produkce pak na 15 let do pracovních táborů.

Naposledy úřady uvěznily šestici studentů za sledování dramat z jihu a na konci května vykonaly trest smrti u muže kvůli rozdávání CD a USB disků. „Stále vidím jeho pláč. Bylo to velmi traumatizující. Pásku přes oči měl od slz úplně promočenou. Pak ho dali ke kůlu, spoutali ho a zastřelili,“ řekla uprchlice z KLDR Joon Mi-so.

Kim Čong-un nestojí o šíření obrazu blahobytu zejména od tak blízkého souseda, jakým je Jižní Korea. I tak je ale i v severokorejské kultuře inspirace jihem, potažmo západem v posledních letech stále více pozorovatelná. KLDR nechala vytvořit animovaný film po vzoru mezinárodní konkurence, který má hlad po kvalitnějším mediálním obsahu v zemi ukojit.

Domácí filmy dostávají modernější háv

Například animovaný film Okshoe poráží ďábla, který natočil režisér Kim Jin-hjok. Aby se diváci vyhnuli přemítání nad současnými otázkami, zvolil Pchjongjang vymyšlený historický fantasy prostor. I tak má film předat nejen dospělým jasný apel. „Smyslem použití starých časů ve filmu je ukázat lidem v současnosti pravdu a předat jim životní lekce,“ vysvětluje severokorejský animátor Kim Jin Hyok. 

I když je stále součástí státní propagandy, pro mnohé Severokorejce jde alespoň o částečnou změnu oproti starším monotónním výtvorům oficiálního aparátu. „Ukazuje, že můžete překonat jakéhokoliv nepřítele, pokud si jednoduše věříte, je to opravdu povedené. Mým dětem se to moc líbí,“ zhodnotila zmíněný film obyvatelka Pchjongjangu Ri Un Ju.

Přístupem výhradně k domácí tvorbě i vysokými tresty za neuposlechnutí usiluje režim o další širší podrobení mas. V Severní Koreji nedávno pozorované superzatmění Měsíce tak mohlo pro tamní obyvatele symbolicky znamenat pokračování doby temna, která jen tak neskončí.