Čína nesdílí naše hodnoty, řekl Stoltenberg. Biden chce o přístupu k Pekingu jednat v Bruselu

Čínští političtí vůdci nesdílí naše hodnoty, řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po pondělním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu. Šéf Bílého domu se přitom chystá na svou první zahraniční cestu, v jejímž rámci zavítá mimo jiné i do Bruselu na summit NATO. Vztahy s Čínou a Ruskem budou jedním z témat jednání, řekl Stoltenberg.

„Vidíme to ve způsobu, jakým potírají demokratické protesty v Hongkongu, jak jednají s menšinami či jak tlačí na sousední Tchaj-wan. Musíme se proto postavit za národní řád postavený na pravidlech,“ řekl Stoltenberg ke svojí poznámce o odlišných hodnotách.

Generální tajemník NATO rovněž prohlásil, že Aliance souhlasí s přístupem současné americké administrativy vůči Rusku. Biden se příští týden i přes napjaté vztahy Washingtonu s Moskvou plánuje setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Ženevě.

NATO chce vyslat na summitu zprávu o transatlantické jednotě, přičemž americká hlava státu souhlasila s tím, že je nutné vzhledem k nynějším sporům Alianci posílit, podotkl Stoltenberg. Ten se setkal také s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. Na schůzce podle médií diskutovali mimo jiné o situaci v Afghánistánu, z nějž se v poslední době stahují vojska USA i jejich partnerů.