Francie opět pošle do USA sochu Svobody. Replika má stát ve Washingtonu

Události: Socha Svobody míří do Washingtonu (zdroj: ČT24)

Za oceán do Spojených států zamíří z Francie druhá socha Svobody. Nebude stát v newyorském přístavu jako ta první, ale v hlavním městě USA, ve Washingtonu. Podle Paříže má připomenout pevná pouta mezi zeměmi a přispět k zlepšení diplomatických vztahů, které se zkomplikovaly během prezidentství Donalda Trumpa, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Socha Svobody bylo to první, co viděli emigranti z Evropy, kteří se vydávali za oceán začít nový život. A také symbol přátelství a pomoci Francie americkým osadníkům v boji za nezávislost.

„Socha Svobody je vzácná všem Američanům. Jako Newyorčan a dítě přistěhovalců jsem vyrůstal s pohledem na ni jako na symbol přivítání při příjezdu do USA,“ řekl zástupce amerického velvyslanectví v Paříži Liam Wasley.

Třímetrová replika původní sochy

Nyní přes Atlantik zamíří socha nová. Téměř třímetrová replika té původní. Tu vytvořil Frederic Auguste Bartholdiho a Francie ji poslala do Spojených států před 135 lety. Smyslem gesta je oživit francouzsko-americké vztahy a připomenout demokratické základy obou zemí.

„Její nová cesta z Francie do USA má velký význam po útoku na Kapitol a období Trumpovy vlády, během níž byla demokracie oslabena,“ řekl ilustrátor Jul. 

Příprava repliky sochy Svobody na transport z Francie do USA
Zdroj: AP (ČTK)/Francois Mori

Symbolické datum odjezdu i inaugurace

Nová socha opustí Paříž symbolicky 4. července, v Den nezávislosti Spojených států. Ve Washingtonu má být inaugurována o deset dní později, 14. července, na státní svátek Francie.

Načasování není náhodné, uvedl Šmíd. Dodal, že americko-francouzské vztahy dostaly se zvolením prezidenta Joea Bidena nový směr. Navíc šéf americké diplomacie Antony Blinken několik let ve Francii žil i studoval a odhalení sochy v americké metropoli bude osobně přítomen.