Nová izraelská vláda vyhlíží schválení v Knesetu, šéf tajné služby varoval před násilím

Studio ČT24: David Borek o sestavování vládní koalice v Izraeli (zdroj: ČT24)

V Izraeli se komplikuje tvorba široké vládní koalice, která chce od moci odstavit dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua. Zatímco se v Knesetu odkládá hlasování zákonodárců o vyslovení důvěry seskupení osmi stran, šéf tajné služby varoval před násilím spojeným se sestavováním koalice. Stupňují se také demonstrace stoupenců stávajícího kabinetu, kteří chtějí přesvědčit pravicové poslance, aby novou koalici nepodpořili.

Premiér Netanjahu prohlásil v poslaneckém klubu nejsilnější izraelské strany Likud, ve které působí jako předseda, že opozice chce mezi něho a jeho partaj vrazit klín. Podle šéfa vlády hodlá opozice učinit Likud neakceschopným, aby postrádal svého lídra.

Podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Borka ovšem Netanjahu v projevu lehce naznačil, že by odešel z čela vlády i Likudu, pokud by to pozici strany pomohlo. „V Izraeli se řeší, zda by to nebyla jeho krabička poslední záchrany, že by odstoupil z funkce a vyzval dvě pravicové strany Nová naděje a Jamina k návratu ke společnému stolu,“ uvedl novinář.

Obě zmíněné strany totiž dlouhodobě prohlašují, že dokud bude Netanjahu v čele, myšlenka společné vlády nepřichází v úvahu. Premiérovo prohlášení považují za trik s tím, že „takto pozdě nehodlají měnit své plány“.

Křehké spojenectví osmičlenné koalice

Šéf strany Jamina Naftali Bennett, který má v koalici osmi stran zastávat funkci premiéra, zopakoval, že trvá na jejím sestavení, přestože ideologicky nedává příliš smysl. Zároveň vyzval Netanjahua, aby dal „pokoj Izraeli a nepraktikoval politiku spálené země“. „Úzkostlivě se snaží, aby se jeho koalice nerozpadla a názorově nerozštěpila,“ řekl Borek. 

Bennett chce také s lídrem strany Ješ Atid Jairem Lapidem urychlit hlasování Knesetu o vyslovení důvěry koalici. „V pondělí se schází parlament, od oficiálního přednesení záměru koalice bude v Knesetu zahájen proces hlasování. V Izraeli platí sedmidenní lhůta a vypadá to, že se bude konat přesně za sedm dní. Zájmem nové možné vlády je to hlasování maximálně urychlit, aby se nerozklížila, než vznikne,“ podotkl zpravodaj.

Spolupráce opozičních stran totiž podle něho stojí především na společném úsilí odstranit Netanjahua z čela vlády. Partaje se jinak rozcházejí v mnoha názorech, protože zastupují proudy od radikální levice po krajní pravici.

„Koaliční smlouva zatím není, při jejím sepisování je ale v jejich největším zájmu být co nejméně explicitní a detailní. Na čemkoliv by se její tvůrci příliš rozepsali, tak by hrozilo, že by se členové vlády začali hádat. Osm stran bude velice těžko hledat dohodu,“ dodal Borek. Likud oproti tomu vyznává taktiku maximálního zdržování hlasování o důvěře a doufá, že se do té doby odtrhne několik poslanců od koalice a ta kvůli tomu nevznikne.