Na výročí vylodění Spojenců se v Normandii otevřel nový britský památník

Události: Nový památník obětem spojeneckých vojsk při vylodění v Normandii (zdroj: ČT)

Na francouzském pobřeží ve vesnici Ver-sur-Mer se na 77. výročí vylodění vojsk v Normandii slavnostně otevřel nový britský památník obětem padlým v roce 1944 při této operaci. Nedělní akce se uskutečnila za hudebního doprovodu dudáků a přeletu francouzské akrobatické letky Patrouille de France. Památník otevřela francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, píše agentura AFP.

Britskou stranu na slavnosti zastupoval velvyslanec ve Francii Edward Llewellyn, zdravici ve formě videa poslal také britský princ Charles, projev mělo i několik veteránů. Na normandských plážích v roce 1944 padlo celkem 22 442 mužů a žen pod velením britské armády. Pod to tehdy spadalo celkem 38 národností, včetně například francouzského komanda Kieffer.

Nový britský památník se skládá ze 160 štíhlých bílých sloupů uspořádaných do obdélníku, prostor ústí na trávník s několika malými stromy. V rámci památníku jsou vytesána jména všech obětí v pořadí podle data jejich úmrtí na frontě od 6. června do 31. srpna 1944. 

Součást památníku, který je věnovaný padlým spojeneckým vojákům při invazi v Normandii v roce 1944
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Součástí areálu je i pomník civilním obětem, které zemřely po dopadu bomb na normandský venkov. Podle historiků citovaných AFP během tehdejšího léta v Normandii zemřelo až 20 tisíc civilistů.

Při více než hodinovém ceremoniálu, včetně kladení věnců, nad osmnáctihektarovým památníkem přelétala také historická letadla, která sloužila v době vylodění. Oslavy vylodění se v Normandii každoročně konají 6. června. Letos se však kvůli pandemii covidu-19 osobně neúčastnili mnozí veteráni bojů, vše bylo živě přenášeno na internetu.