Běloruský politický vězeň se pokusil o sebevraždu přímo v soudní síni

Přímo v soudní síni se pokusil o sebevraždu Scjapan Latypav, jehož běloruská opozice počítá mezi soudobé politické vězně režimu Alexandra Lukašenka. Latypav si při jednání stěžoval na mučení a řízl se do hrdla. Podle očitých svědků je také možné, že si do krku zarazil tužku. Vězeň tak učinil ve chvíli, kdy u soudu vypovídal jako svědek jeho otec.

„Otče, po setkání s tebou ke mně přišel policista z GUBOP. Sliboval, že jestli se nepřiznám, že jsem vinen, dočkám se izolace a začnou trestně stíhat příbuzné a sousedy. V izolaci jsem byl 51 dní. Tak se tedy připravuj,“ prohlásil Latypav, než si způsobil zranění, píše BBC. Vězeň použil slangový výraz, který může znamenat izolaci, ale také vytvoření nesnesitelných podmínek ze strany ostatních vězňů.

GUBOP je odbor boje proti organizovanému zločinu, který se podle opozičních médií stal jedním z hlavních nástrojů potlačování opozice.

Latypův otec podle nevládní organizace Vjasna prohlásil, že jeho syn byl za trest od 11. dubna izolován spolu s dalšími vězni s „psychickými zvláštnostmi“.

Klec pro obžalované, ve které se zraněný Latypav nacházel, zprvu nemohli otevřít, protože eskorta neměla klíče. Když se k vězni přítomní dostali, byl už v bezvědomí. Odnesli jej na nosítkách a odvezli s policejním doprovodem.

Úřady tvrdí, že opoziční vězeň není v ohrožení života a probral se z narkózy. „Stav jednačtyřicetiletého muže, který si v soudní síni způsobil tělesné poškození, je stabilní,“ konstatovalo běloruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury TASS.

Latypovi hrozí deset let

Bělorusko zažilo bezprecedentní protesty proti režimu po prezidentských volbách z loňského srpna, jejichž vítězem úřady opět prohlásily Alexandra Lukašenka, vládnoucího Bělorusku již od roku 1994. Statisíce Bělorusů vyšly do ulic protestovat proti zfalšování voleb, ale režim postupně protesty potlačit i za cenu smrti několika demonstrantů a zadržení desítek tisíc lidí.

Latypava podle listu Naša Niva zatkli loni v září, kdy se dožadoval jmen policistů, kteří přijeli do jedné čtvrti v Minsku přemalovat opoziční grafitti. Od té doby je za mřížemi a mezitím jej začali soudit i kvůli obvinění z podvodu, neuposlechnutí policie a vyvolávání masových nepokojů. Hrozí mu deset let za mřížemi. Latypav se u soudu odmítl přiznat.

Latypava označují běloruští ochránci lidských práv za politického vězně.