Muzeum v Osvětimi je po více než půlroce znovu otevřeno, chce dál informovat o hrůzách holocaustu

Události: Na víc než půlrok muselo zavřít muzeum v Osvětimi (zdroj: ČT24)

Lockdown tvrdě zasáhl řadu světových institucí. Na víc než půl roku muselo zavřít i muzeum v bývalém nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Vedle finančních ztrát na něj dopadlo hlavně to, že nemohlo plnit svou hlavní misi – vzdělávání. Návštěvníci se teď do muzea dostanou od pátku do neděle, plně se provoz obnoví nejspíš ke konci června.

Jen hrstka z lidí, kteří Osvětimí prošli, neskončila v plynových komorách. Jejich věci i věci zavražděných dokládají rozsah zločinů nacistů, i na ně ale působí čas. Aby se uchovaly pro příští generace, jsou v péči osvětimského muzea.

Práce se tam nezastavily ani během pandemie. Samo muzeum, kam se v roce před covidem vydalo dva miliony tři sta tisíc lidí, muselo zavřít na dlouhé měsíce.

První návštěvníci se do něj znovu dostali 7. května. Muzeum je teď v provozu od pátku do neděle a je třeba rezervace. Každodenní prohlídky se obnoví nejspíš se začátkem léta.

Bez muzea není poučení

Spíš než finanční ztráty na vstupném vedení muzea mrzí, že nemohlo plnit svůj hlavní, tedy vzdělávací, úkol.

„Pro nás je nejdůležitějším prvkem výuky o Auschwitzu to, že sem lidé přijíždějí. Je to návštěva v Auschwitzu. Je to chození po stopách obětí. A autenticita tohoto místa,“ vysvětlil zástupce ředitele Muzea Auschwitz Andrzej Kacorzyk.

Svou misi muzeum přeneslo i na internet. Připravilo virtuální prohlídky, s popisem míst, s výpověďmi svědků. Pořádalo a dál pořádá on-line semináře a debaty pro studenty z celého světa.

„Jsou to někdy i stovky, tisíce lidí, kteří se střetávají na internetu. (Semináře) se také překládají do různých jazyků, mnoho z nich je anglicky,“ doplnil mluvčí muzea Bartosz Bartyzel.

Připomínat zločin holocaustu se muzeum snaží i na sociálních sítích.

Třeba na Twitteru každý den muzeum zveřejňuje fotografie se jmény a původem konkrétních vězňů. S datem, kdy se do tábora dostali a ve kterém, až na pár výjimek, zahynuli.