USA obnoví sankce proti běloruským firmám a zváží nové proti představitelům vlády

USA obnoví příští týden sankce proti devíti firmám, které vlastní běloruský stát. Po konzultaci s Evropskou unií a dalšími partnery také zváží zavedení dalších sankcí proti představitelům běloruské vlády, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. USA Bělorusko vyzvaly, aby umožnilo nezávislé prošetření nuceného přistání letounu společnosti Ryanair, při kterém byli zadrženi opoziční novinář Raman Pratasevič a jeho přítelkyně.

Bílý dům také vyzval běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby nechal propustit všechny politické vězně a začal dialog s opozicí. Cílem je vyhlášení svobodných a spravedlivých prezidentských voleb v Bělorusku.

Americká administrativa neupřesnila, proti kterým běloruským společnostem budou sankce zavedeny. První americké sankce proti Bělorusku začaly platit v roce 2006.

V neděli běloruské letectvo donutilo k přistání v Minsku letadlo společnosti Ryanair na lince z Atén do Vilniusu. Běloruské úřady tvrdí, že tak učinily kvůli podezření, že je na palubě bomba. V letadle však bezpečnostní složky zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni.

Západ incident odsoudil, přičemž řada politiků neváhala postup běloruského režimu označit za pirátství, únos či akt státního terorismu. Řada unijních zemí, včetně Česka, poté zakázala běloruským aerolinkám Belavia přistávat na svém území a přepravci z EU se navíc začali vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru.