Pandemie ve světě: Slovensko chystá covidové pasy pro mobily, Rakousko ohlásilo dvě etapy rozvolňování

Slovensko zavede covidové pasy i ve formě mobilní aplikace. Rakouská vláda v pátek ohlásila dvojí rozvolňování protiepidemických opatření. Řecko zavede covidpasy před 1. červencem, kdy mají začít platit unijní pravidla. Británie schválila vakcínu od společnosti Johnson & Johnson. Irsko plánuje uvolit cestovní omezení od 19. července. Nizozemsko od příštího týdne otevře vnitřní prostory restaurací či muzea. Japonsko v Tokiu a dalších oblastech prodlužuje stav nouze kvůli koronaviru. Malajsie vyhlásí na dva týdny úplnou uzávěru země. Brazilský prezident navrhuje další lék na covid.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Slovensko umožní svým obyvatelům využívat takzvané covidové pasy, které připravuje EU pro usnadnění cestování přes hranice, i v digitální podobě prostřednictvím mobilní aplikace. Kromě toho dá stát k dispozici další aplikaci na kontrolu zmíněných dokumentů. Oznámilo to v pátek tamní ministerstvo investic, regionálního rozvoje a informatizace, které se na projektu podílí. Do zavedení celoevropského řešení Slovensko podobně jako některé jiné země používá dočasné certifikáty.

Systém covidových certifikátů, které lidem s očkováním, negativním testem či protilátkami v těle usnadní cestování do zahraničí, by měl být v EU v provozu nejpozději začátkem prázdnin. Slovensko počítá se startem svých covidových pasů 26. června.

Zmíněná aplikace bude chráněna před zneužitím jinou osobou, nahrát do ní pomocí QR kódů bude možné i výsledky testů na koronavirus nebo potvrzení o tom, že osoba má v těle protilátky. Lidé, kteří například nemají chytrý telefon, získají potvrzení v papírové podobě.

Rakousko ohlásilo dvě etapy rozvolňování

Rakouská vláda v pátek ohlásila dvojí rozvolňování protiepidemických opatření. Prvním datem je 10. červen. Od něj by měla být mimo jiné zrušena roušková povinnost ve venkovních prostorech. Bude také snížena požadovaná plocha na jednoho zákazníka v obchodech z nynějších 20 metrů čtverečních na polovinu. Nejzazší zavírací hodina se posune z nynějších 22:00 na půlnoc.

Kapacita kulturních sálů bude smět být využita ze 75 procent místo dosavadních 50 procent. Zmírní se také pravidla pro návštěvy restaurací. K jednomu stolu uvnitř si bude moci sednout osm lidí místo dosavadních čtyř a venku 16, zatímco doposud bylo povoleno osm. Minimální odstup od ostatních skupin se sníží na jeden metr ze dvou.

Prvního července pak mají být úplně zrušeny limity počtu návštěvníků kulturních a sportovních akcí a cestující ze zemí jako Česká republika už nebudou muset vyplňovat příjezdový formulář. Lidé se však budou muset prokázat čerstvým testem nebo potvrzením o očkování či prodělání nemoci covid-19.

Základem pro nadcházející uvolňování je celkově velmi uspokojivý vývoj, pokud jde o počet nově nakažených koronavirem, i klesající počty infikovaných v rakouských nemocnicích. Povinnost nošení roušek dál zůstane například v prostředcích veřejné dopravy nebo v obchodech.

Řecko spustí covidové pasy před 1. červencem

Řecko se chystá zavést covidové pasy před 1. červencem, kdy mají začít platit unijní pravidla pro toto potvrzení usnadňující cestování v rámci EU. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Podle ní plánuje otestovat systém covidpasů před začátkem července desítka zemí EU, včetně například Francie či Španělska.

„Je to velmi, velmi jednoduché. V podstatě zahrne všechny informace, které členský stát potřebuje, aby mohl přivítat turisty bez dalších restrikcí,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Řecko je připraveno spustit tento digitální certifikát dříve než 1. července,“ dodal.

Řecko bylo mezi prvními zeměmi EU, které covidové pasy navrhovalo ve snaze zachránit sektor cestovního ruchu před druhou letní ztrátou způsobenou pandemií covidu-19. Příjmy z turistiky tvoří asi pětinu řecké ekonomiky. Loni přijelo do Řecka asi sedm milionů turistů, zatímco o rok dříve to bylo rekordních 33 milionů. Vláda očekává, že letos dosáhne příliv turistů asi poloviční úrovně roku před pandemií.

Británie schválila vakcínu Johnson & Johnson

Britské regulační úřady v pátek schválily k použití vakcínu proti covidu-19 od americké společnosti Johnson & Johnson (J&J). Jde tak o čtvrtou očkovací látku, která bude Britům dostupná; na rozdíl od již schválených preparátů firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca však stačí vakcíny J&J k plné imunizaci jen jedna dávka. Informovala o tom agentura Reuters.

Nově schválená vakcína bude dostupná ještě letos. Kabinet premiéra Borise Johnsona však neupřesnil, kdy se k zájemcům dostane.

Británie zároveň o deset milionů snížila svou objednávku přípravku od J&J, z 30 na 20 milionů. Podle vlády za rozhodnutím stojí „bezprecedentní rozsah a tempo“ vakcinace. Británie alespoň jednou dávkou naočkovala dvě třetiny své dospělé populace.

Irsko uvolní cestovní omezení

Irsko přijme19. července takzvaný covidový pas, který tamním občanům umožní volný pohyb po EU. S dokladem o očkování budou moci do země přicestovat i lidé mimo unijní blok, včetně Británie a Spojených států, oznámil irský premiér Michéal Martin po jednání vlády. Podle něj se od začátku července v zemi také otevřou vnitřní prostory restaurací a barů.

Od 5. července si Irové kromě jídla a pití užijí i vnitřních a venkovních kulturních a sportovních akcí, musí však dodržet přísná hygienická nařízení, včetně omezení počtu osob.

Irská vláda se přesto rozhodla neobnovit společný cestovní prostor s celou Británií, jako tomu je na hranicích se Severním Irskem, a to kvůli šíření nakažlivé varianty viru. Vicepremiér Leo Varadkar připustil, že za takových podmínek však mohou lidé z Anglie, Walesu či Skotska do Irska volně přicestovat skrz severoirský Belfast.

Nizozemsko otevře vnitřní prostory

Nizozemsko začne od začátku příštího týdne uvolňovat koronavirové restrikce, povolí například restauracím a barům otevřít vnitřní prostory, vstup bude možný i do muzeí.

Denní počty nových infekcí v Nizozemsku tento měsíc klesly o polovinu s tím, jak nabírá na obrátkách tamní očkovací kampaň. Úřady tak přistoupily k uvolnění restrikcí, jež v zemi platí už téměř osm měsíců.

Vláda v posledních týdnech otevřela druhé stupně základních škol a umožnila servírování jídel a nápojů na zahrádkách restaurací do 20:00. Od příštího týdne bude možné posedět i uvnitř restaurací až do 22:00. Lidé k tomu budou moci přivítat v domácnosti až čtyři návštěvníky, o dva více, než je povoleno nyní.

V Tokiu je prodloužen stav nouze

Japonsko v pátek v Tokiu a několika dalších oblastech prodloužilo do 20. června stav nouze vyhlášený kvůli šíření koronaviru. Agentura AP napsala, že se tak děje v situaci, kdy pandemie v zemi nezpomaluje a do začátku letních olympijských her zbývá 50 dnů. Podle premiéra Jošihideho Sugy budou příští tři týdny klíčové pro zrychlení vakcinace a zastavení šíření infekce.

Současný stav nouze měl v Tokiu a dalších osmi oblastech skončit v pondělí, ale na některých místech se nemocnice stále potýkají s velkým množstvím pacientů s covidem-19 a v poslední době zdravotníci evidují rekordní počty nemocných ve vážném stavu. Prodloužení nouzového stavu se týká devíti prefektur sahajících od Hokkaidó na severu země až po Fukuoku na jihu. Desátá oblast, ostrovní prefektura Okinawa, stav nouze s platností do 20. června vyhlásila již dříve.

AP uvádí, že přibližně ve druhé polovině června se pořadatelé olympiády budou muset rozhodnout, zda na tribuny pustí vůbec nějaké fanoušky. To, že se Hry uskuteční bez diváků ze zahraničí, je známo už několik měsíců. Asi za měsíc má být také podle informací médií spuštěn program přednostního očkování japonských sportovců.

Malajsie zastaví na dva týdny ekonomický život

Malajsie vyhlásí od prvního června na dva týdny úplnou uzávěru země, zastaveny při ní budou všechny podnikatelské a ekonomické aktivity. Příčinou je stoupající počet případů nákazy koronavirem v zemi, informovala agentura AP. Premiér Muhyiddin Yassin oznámil, že rozhodnutí vyhlásit uzávěru padlo poté, co v pátek počet nových případů covidu-19 poprvé přesáhl 8000. To vyvolalo obavy, že by se nemoc mohla vymknout kontrole.

Vláda už v květnu spustila prakticky úplnou uzávěru země; nepřikročila ale k uzavření podniků, aby zabránila možné ekonomické katastrofě. Po nedávném svátku íd al-fitr na oslavu konce muslimského postního měsíce ramadánu však počet nakažených neustále stoupá; 19. května poprvé překročil 6000 a v pátek se dostal na 8290.

Brazilský prezident navrhuje byliny amazonských indiánů

Brazilský prezident Jair Bolsonaro navrhuje další vědecky neověřený lék na nemoc covid-19. Po čtvrteční návštěvě u amazonských indiánů doporučuje tři druhy bylinných čajů, které tamní domorodé kmeny používají mimo jiné na hojení ran či léčbu zánětů a jeden z nich je označován za amazonskou viagru. Informoval o tom v pátek server Infobae.

„Zeptal jsem se jich, zda někdo u nich (kvůli covidu) zemřel . Řekli mi, že nikdo. A nezemřeli proč? Brali něco? Pili čaj z carapanaúby, saracuru a jambu,“ prohlásil brazilský prezident po návštěvě ve státě Amazonas, kde se účastnil otevření nového mostu. Zavítal také mezi indiány, aby zjistil, jak čelí koronaviru.

Carapanaúba je druh stromu s velmi tvrdým dřevem. Domorodé kmeny z něj dělají odvar, který používají jako antimalarikum a také na léčbu zánětů či hojení ran. Saracura je označována za amazonskou viagru a jambu je bylina používaná jako analgetikum.

Více než polovina obyvatel USA má aspoň jednu dávku vakcíny na covid-19

Alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 byla ve Spojených státech naočkovaná více než polovina obyvatel. Po páteční aktualizaci to ukazují statistiky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Některé severovýchodní státy mezitím hlásí přes 50 procent plně naočkovaných obyvatel.

Podle CDC bylo v USA k pátku spotřebováno skoro 300 milionů dávek covidových vakcín. Alespoň jednu dávku dostalo něco přes 166 milionů lidí, tedy přibližně 50,1 procenta populace. Plně naočkovaných je 40,2 procenta obyvatel USA.

Mezi jednotlivými státy jsou při tom značné rozdíly. Nejdále jsou s imunizací na severovýchodě v Maine, Massachusetts, Connecticutu a Rhode Islandu, kde evidují až 53,6 procent plně naočkovaných. Ve Vermontu kromě toho dostalo první dávku vakcíny už skoro 70 procent populace. V některých jižních státech jako Mississippi, Louisiana a Georgia nebo také v málo lidnatém Wyomingu se podíly plně naočkovaných pohybují okolo 30 procent.