Rusko kritizuje rozhodnutí Spojených států nevrátit se k dohodě o otevřeném nebi

Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo rozčarování nad čtvrtečním oznámením Spojených států, že se nechystají vrátit k dohodě o otevřeném nebi. USA zasadily novou ránu systému evropské bezpečnosti, uvedl podle tiskové agentury TASS náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Americké oznámení také podle Rjabkova nepřispívá k vytvoření příhodné atmosféry pro debatu o otázkách kontroly nad zbraněmi před blížícím se setkáním ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického protějšku Joea Bidena.

USA od dohody odstoupily loni za vlády prezidenta Donalda Trumpa, což Biden nejprve kritizoval. Mnohostranná dohoda umožňovala provádět vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy. Trump odstoupení vysvětloval tím, že Moskva ujednání nedodržovala, což však Rusko popírá. Následně Moskva letos oznámila, že od dohody odstupuje také.

Rusy o rozhodnutí nynější americké administrativy nevracet se k dohodě informovala podle agentury AP ve čtvrtek náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová.

„USA se dopustily další politické chyby, zasadily novou ránu systému evropské bezpečnosti,“ komentoval americké oznámení Rjabkov. Zároveň popřel, že by Rusko dohodu porušovalo. „Dál (USA) šíří výmysly o blíže neurčených porušeních této dohody Ruskem, což je zcela absurdní,“ uvedl Rjabkov a doplnil, že Rusko dalo USA „dobrou šanci“, které ale Spojené státy nevyužily.

Představitel ruského ministerstva zahraničí poznamenal, že k tématu dohody se „připlétají také různé narážky na to, co Rusko dělá nebo nedělá na svém území v kontextu dění na (ukrajinském) Donbasu“. USA letos na jaře kritizovaly, že Rusko shromažďovalo u hranic s Ukrajinou vojáky a zvyšovalo tak napětí na Ukrajině.

Rusko nyní pracuje na formálním odstoupení od dohody o otevřeném nebi: minulý týden příslušný návrh zákona schválila dolní komora ruského parlamentu a média nepochybují, že dokument hladce projde i zbytkem legislativního procesu.

Vztahy před summitem prezidentů jsou pošramocené

Oznámení USA o definitivním opuštění dohody o otevřeném nebi přichází krátce před prvním osobním setkáním Bidena s Putinem, jež je plánováno na 16. června v Ženevě. Vztahy obou velmocí jsou přitom v poslední době značně pošramocené.

Smlouva o otevřeném nebi vstoupila v platnost v roce 2002 a má přes tři desítky signatářů. Jejím cílem bylo posílit mezinárodní důvěru umožněním monitorování například dodržování odzbrojovacích smluv a dalších vojenských aktivit. Za jejího trvání smluvní strany uskutečnily přes patnáct set kontrolních přeletů.