Po útoku v San Jose zemřelo devět lidí, střelec spáchal sebevraždu

Při střelbě v železničním depu v kalifornském městě San Jose zemřelo osm lidí, jeden člověk následně zemřel v nemocnici na následky zranění. Podle úřadu šerifa střílel 57letý pracovník dopravního podniku, který incident rovněž nepřežil. Další lidé utrpěli zranění. Vyšetřovatelé na místě našli také výbušná zařízení, informoval list San Francisco Chronicle.

Výstřely se v areálu nedaleko centra San Jose a hned vedle místního letiště začaly ozývat kolem 06:30 místního času (15:30 SELČ), uvedla agentura AP. V komplexu, který leží poblíž sídla šerifa okresu Santa Clara, jsou odstavené železniční soupravy a probíhá tam jejich údržba. Jde o areál dopravního podniku VTA, který řídí hromadnou dopravu v San Jose a okolí.

Policie nejdříve informovala o blíže nespecifikovaném počtu mrtvých a zraněných, asi čtyři hodiny po střelbě pak oznámila bilanci devíti mrtvých s tím, že vícero dalších lidí bylo zraněno. Zástupce šerifa Russell Davis také potvrdil, že podezřelý zemřel na následky střelného zranění, které si sám způsobil. Mezi ním a na místo přivolanými policisty ani nestihlo dojít k přestřelce, ačkoliv strážníci dorazili do budovy ještě ve chvíli, kdy pachatel střílel.

„Zcela jistě vím, že když podezřelý zjistil, že na místo dorazily bezpečnostní složky, spáchal sebevraždu,“ cituje agentura AFP šerifku Laurie Smithovou.

Devátou oběť střelby úřady potvrdily později – devětačtyřicetiletý muž podlehl v nemocnici zraněním. Nejmladší oběti bylo 29 let, dvěma nejstarším třiašedesát. Byli mezi nimi dlouhodobí pracovníci provozovatele hromadné dopravy v San Jose a okolí a podle starosty města Sama Liccarda také lidé, kteří Cassidyho dobře znali.

„Je to naprosto tragické,“ konstatovala viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová. Starosta Liccardo při středeční tiskové konferenci řekl, že „srdce jsou zlomená“. Americký prezident Joe Biden oznámil, že na památku obětí nařídí spustit vlajky na půl žerdi.

Podle webu The Mercury News se po ohlášení smrti deváté oběti středeční incident v železničním depu stal nejhorším případem masové střelby v dějinách kalifornského regionu, který zahrnuje San Jose, San Francisco, Oakland a přilehlá města. Počet mrtvých překonal bilanci řádění střelce, který v roce 1993 v mrakodrapu v San Francisku zastřelil osm lidí a následně i sebe.

Motiv není znám, exmanželka vylíčila násilné chování

Za činem podle oficiálních vyjádření stojí Sam Cassidy, který pro VTA pracoval. Zatím není jasné, jaký měl motiv, ani to, z jaké zbraně střílel. 

Na místě krveprolití zasahovali pyrotechnici, přičemž se uvnitř jedné z budov našlo „několik výbušných zařízení“, píše San Francisco Chronicle. Vyšetřování samotné střelby bylo kvůli tomu pozastaveno. „Zabere to nějaký čas… zabezpečit ty prostory, aby se na místě činu mohli pohybovat vyšetřovatelé,“ řekl mluvčí úřadu šerifa Russell Davis.

Úřady rovněž vyšetřují požár Cassidyho domu, který vypukl krátce před střelbou.

Už ve středu se začaly objevovat informace o psychických problémech a násilném chování údajného pachatele. Cassidyho exmanželka Cecilia Nelmsová vylíčila, že muž se často vracel domů naštvaný ohledně věcí, které se děly v práci, a že jí říkal, že má chuť někoho ze svých kolegů zabít. Podle Nelmsové, která požádala o rozvod před více než 15 lety, se Cassidy léčil s depresemi.

Později se asi rok stýkal se ženou, která jej v roce 2009 ve výpovědi předložené soudu obvinila ze sexuálního zneužívání včetně znásilnění, napsal San Francisco Chronicle. „Soudní záznamy a rozhovory utváří obrázek, který v USA není nový, alespoň podle expertů a studií: Bílý muž podezřelý z masové střelby s minulostí domácího násilí vůči ženám,“ shrnuje list.