„Když nás veřejnost potřebovala nejvíce, vláda selhala,“ řekl exporadce britského premiéra

Britský premiér Boris Johnson katastrofálně selhal v krizi kolem nemoci covid-19, řekl v britském parlamentu jeho bývalý hlavní poradce Dominic Cummings, který čelil otázkám ohledně vládní reakce na epidemii. „Když nás veřejnost potřebovala nejvíce, vláda selhala,“ řekl. „Prohlásil, že je šílené, a to cituji, že je Johnson premiérem,“ uvedl zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal. Johnson obvinění odmítá. Cummingse na konci roku 2020 z vládního týmu vyhodil a nerozešli se vdobrém.

Vedle ministerského předsedy se pod palbu kritiky dostal také ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Myslím, že ministr zdravotnictvíby měl být vyhozen kvůli nejméně patnácti dvaceti věcem, včetně lhaní všem při četných příležitostech na schůzích kabinetu i veřejně,“ prohlásil exporadce britského premiéra na adresu Hancocka.

Podle Cummingse vládní ministři katastrofálním způsobem nedostáli standardům, jejichž dodržování od nich veřejnost měla právo očekávat v době nejničivější globální pandemie za desítky let.Označil jednání kabinetu za chaotické, dodává Vostal

Opřel se i přímo do Johnsona.Spolupracovníci prý premiérovi 14. března řekli, že musí vyhlásit uzávěru, ale vláda neměla příslušný plán. Johnson pak lockdown ohlásil až 23. března. Zpravodaj ČT Vostal zmiňuje i velmi ostrou rétoriku Cummingse, který použil i sprostá slova a BBC se tak v přímém přenosu za tato slova musela omluvit.

Británie je s téměř 128 tisíci potvrzenými oběťmi covidu-19 v absolutních číslech pátou nejhůře postiženou zemí na světě. Johnson podle Cummingse na počátku roku 2020 jen pomalu rozpoznával ohrožení, které virus představoval po rozšíření z Číny až do Británie.

Johnson koronavirus podcenil, míní Cummings

Cummings, který stál jako stratég za kampaní pro brexit i za jasným volebním vítězstvím Johnsonových konzervativců v roce 2019, zákonodárcům řekl, že britská vláda a premiérův úřad krizi rozeznaly příliš pozdě.

Johnson údajně covid na počátku roku 2020 považoval za „strašení lidí“ podobné prasečí chřipce. Připomněl, že mnozí členové vlády byli ještě v únoru na dovolené.

Johnsonova skepse ohledně nebezpečí koronaviru byla údajně tak velká, že premiér zvažoval, že si nechá hlavním lékařským poradcem Chrisem Whittym nový koronavirus vpravit v přímém televizním přenosu do těla, aby uklidnil veřejnost.

„Když nás veřejnost potřebovala nejvíce, vláda selhala,“ řekl poslancům Cummings, který byl z Johnsonova týmu vyhozen ke konci roku 2020, a omluvil se rodinám obětí za omyly své i chyby britské vlády.

Johnson kritiku odmítá

Britský premiér Cummingsovu kritiku, že by vláda byla v boji s koronavirem nečinná, odmítl. Zároveň vyjádřil lítost nad utrpením lidí během pandemie. Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer se ho otázal, zda přijímá hlavní tvrzení svého bývalého poradce – premiér odvětil, že nikoli. 

„Vypořádat se s pandemií bylo ohromně obtížné. (…) Žádné z rozhodnutí nebylo snadné,“ cituje ho agentura Reuters. „Nemyslím si, že kdokoli by mohl v čemkoli věrohodně obviňovat tuto vládu z lhostejnosti vůči hrozbě, kterou představoval tento virus. Pracovali jsme do úmoru, abychom minimalizovali ztráty na životech,“ dodal Johnson.

„Je to výbušný den pro britskou politiku, protože když Dominic Cummings mluvil před poslanci, tak ve stejné budově byl Johnson grilován lídrem opozice.Keir Starmer, šéf Labouristů, se premiéra ptal na všechna tato obvinění a Johnson je všechna odmítl, že s těmito nařčeními nesouhlasí,“ říká Vostal.

„Prohlásil, že Británie má úspěšnou očkovací strategii, bránil se, že vždy následoval vědecké názory,“ uzavřel zpravodaj České televize v Londýně.