Rodina George Floyda vyzvala Kongres k reformování policie

Minutou ticha si v úterý Američané připomněli rok ode dne, kdy v Minneapolisu zemřel při policejním zákroku Afroameričan George Floyd. Jeho rodina navštívila Washington, kde členy Kongresu vyzvala k přijetí policejní reformy, jež nese Floydovo jméno. Příbuzní následně zamířili na schůzku s prezidentem Joem Bidenem.

V amerických městech se během úterý shromáždili lidé, kteří přišli uctít Floydovu památku. V Minneapolisu nedaleko křižovatky, kde Floydovi před rokem několik minut na krku klečel bělošský policista, svědci ohlásili střelbu. Pietu narušilo na 30 výstřelů, informovala agentura AP. Svědci ohlásili, že z místa po výstřelech ujelo auto. V jedné z místních nemocnic se následně přihlásil člověk, který měl střelné zranění, podle agentur však není v ohrožení života. Policie čin vyšetřuje.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět policista Derek Chauvin, jak dlouhé minuty klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat. Videozáznam obletěl celý svět a spustil vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě ve Spojených státech i dalších zemích.

Představitelé New Yorku poklekli na devět minut a 29 sekund
Zdroj: G. Ronald Lopez/ZUMA/ČTK

Návštěva Kapitolu a Bílého domu

„Dnešek je den, kdy (George) strhl svět k zuřivosti,“ řekl novinářům ve washingtonském Kapitolu Floydův bratr Philonese, doprovázený rodinou i předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. „Doufáme, že vaší rodině definitivním schválením zákona velmi brzy přineseme útěchu,“ uvedla demokratka.

Floydovi příbuzní, mimo jiné sestra, bratři a dcera, se z Kapitolu odebrali do Bílého domu, kde je čekalo setkání s Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Projde policejní novela u zákonodárců?

Novela, kterou už letos v březnu schválila Sněmovna reprezentantů, by policistům mimo jiné zakázala při zatýkání používat škrticí chvaty, které v posledních letech sehrály roli v několika kontroverzních případech. Také oslabuje jejich imunitu před žalobami za porušení práv podezřelých.

Reforma nyní čeká na schválení v Senátu, v současné podobě ji však odmítají podpořit republikáni. Podle senátora Tima Scotta, který za republikány vede vyjednávání, je hlavním předmětem sporu mezi oběma stranami i nadále takzvaná kvalifikovaná imunita, která chrání policisty před stíháním za činy vykonané ve službě.

Náměstí u osudné křižovatky bylo v úterý přeměněno na venkovní festival na počest Floyda, podle AP zde bylo připraveno občerstvení, aktivity pro děti a několik hudebních vystoupení. Na osm hodin večer místního času (ve středu 3:00 SELČ) organizátoři naplánovali vigilii se svíčkami.

Vzpomínkové místo na George Floyda
Zdroj: TNS/ZUMA/ČTK