Příslušníci armády v Mali zatkli prezidenta, premiéra a ministra obrany. Mise OSN vyzvala k jejich propuštění

Mise OSN v Mali vyzvala k okamžitému propuštění malijského prezidenta, premiéra a ministra obrany poté, co se v pondělí objevila zpráva, že politické představitele zatkli příslušníci malijské armády a drží je na vojenské základně. Malijský prozatímní viceprezident plukovník Assimi Goita v úterý řekl, že prozatímního prezidenta a premiéra zbavil funkce, protože se s ním neporadili o jmenování nové vlády, čímž podle něj porušili podmínky přechodného období. Zadržení politiků odsoudily ve společném prohlášení s OSN také Africká unie, Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS), Evropská unie a několik evropských zemí, informuje agentura Reuters.

K sesazení vrcholných politiků se přihlásil velitel junty a viceprezident Goita, který vedl už srpnový puč, při němž armáda svrhla tehdejšího prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Goita ujistil, že volby plánované na příští rok se budou konat. Mali pak má opět řídit zvolená vláda. Sesazeného prezidenta a premiéra Goita podle agentury AFP obvinil ze sabotáže přechodu moci. V prohlášení, které v televizi přečetl uniformovaný spolupracovník plukovníka, Goita uvedl, že „proces přechodu bude normálně pokračovat“.

Jmenované organizace se dopředu vymezily proti možnosti, že by zadržení představitelé malijské civilní vlády pod nátlakem armády odstoupili. „Mezinárodní komunita dopředu odmítá jakékoli kroky, prosazené cestou nátlaku včetně odstoupení z donucení,“ uvedly v prohlášení. Do malijského hlavního města se v úterý vydá delegace organizace ECOWAS, která se pokusí situaci vyřešit, upřesnila rovněž mezinárodní komunita.

Prezidenta, premiéra a ministra obrany armádní příslušníci dopravili na vojenskou základnu ve městě Kati nedaleko Bamaka jen několik hodin poté, co dva armádní činitelé přišli o posty při změnách ve vládním kabinetu, informovaly diplomatické a vládní zdroje. Nynější incident prohlubuje již tak vážnou krizi, v níž se Mali nachází od srpna, kdy armáda svrhla někdejšího prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

Mali i sousední Niger a Burkina Faso jsou v posledních deseti letech zmítány útoky islamistických skupin i násilnými střety mezi místními komunitami. V regionu kvůli nim zemřely tisíce lidí a statisíce jich přišly o domov.

V zemi od roku 2014 působí rozsáhlá francouzská mise Barkhane, zaměřená na boj s džihádisty. V jejím rámci vznikla operace Takuba, jejíž součástí je od letošního roku i jednotka českých speciálních sil. Působit v ní může do šesti desítek českých vojáků. Dalších téměř osm desítek českých vojáků je zapojeno do výcvikové mise Evropské unie EUTM, čtyři čeští důstojníci pak působí v mírové misi OSN (MINUSMA). Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové jsou čeští vojáci v pořádku.

Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o „nepřijatelném puči v puči“ a řekl, že pokud se situace v nejbližších hodinách nevyjasní, jsou politici Evropské unie připraveni zavést sankce proti pučistům. Francie také požádala o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval k okamžitému propuštění premiéra i prezidenta a sdělil, že jejich zatčení je „katastrofou pro Malijce i světové společenství“. Britské ministerstvo zahraničí odsoudilo zatčení politiků a vyzvalo k jejich bezpodmínečnému propuštění. Nedávné události podle něj podrývají snahu obnovit ústavní pořádek.