Latinská Amerika kritizuje přerozdělování vakcín. COVAX je podle tamních lídrů podfinancovaný

Kostarický prezident Carlos Alvarado zveřejnil společné prohlášení několika lídrů latinskoamerických a karibských států, v němž signatáři kritizují nerovný přístup k protikoronavirovým vakcínám ve světě. Informovala o tom v pondělí agentura EFE. Hlavy států vyzvaly země, které již naočkovaly své rizikové skupiny, aby poskytly dávky chudším státům.

„Pozorujeme s velkým znepokojením, že více než polovina z 1,3 miliardy dávek vakcín podaných ve světě připadá na pět zemí, kde se soustředí padesát procent globálního HDP,“ stojí ve výzvě, ke které se připojili prezidenti Argentiny, Bolívie, Ekvádoru a Mexika, ale také Uruguaye společně s premiérem Jamajky.

Hlavy států poukázaly na to, že program COVAX, jehož cílem je distribuce vakcín v chudších zemích, není dostatečně financovaný. Podle nich dostal jen třetinu prostředků, které potřebuje k plnému fungování.

„Důrazně vyzýváme země, které mají přebytek dávek nebo už naočkovaly rizikové skupiny, aby nastavily mechanismy, aby jejich přebytky byly spravedlivě přerozděleny,“ stojí ve výzvě. Podle signatářů bude možné vyjít z pandemie, až budou naočkované rizikové skupiny v celém světě.

Na pomalé očkování v Latinské Americe poukázala i Panamerická zdravotnická organizace (PAHO). Podle serveru Our World in Data nejméně jednu dávku dostalo zhruba šestnáct procent tamní populace. V Evropě a Severní Americe je to zhruba dvakrát tolik. Na celém světě dostalo alespoň jednu dávku asi deset procent lidí.

Mezi jednotlivými latinskoamerickými státy jsou ale výrazné rozdíly v tempu očkování. V Chile dostala nejméně jednu dávku vakcíny polovina obyvatelstva, v Hondurasu či Venezuele méně než dvě procenta.