Polsko trápí odchody lékařů na Západ. Vláda chce brát z Východu, zájem je ale malý

Události: Polsku schází lékaři, odchází na Západ (zdroj: ČT24)

Stále víc polských lékařů chce odejít pracovat do ciziny. Za letošní první čtvrtletí jich takovou žádost podalo dvě stě. Vedle nízkých platů si stěžují na celkové podfinancování systému. Vláda slibuje v příštích letech výdaje na zdravotnictví výrazně zvýšit. Personální nedostatky chce doplnit lékaři hlavně z východní Evropy.

Mezi lékaře, kteří se chystají Polsko opustit, patří Bartłomiej Bilicki. Na podzim mu skončí první stáž v nemocnici, zvolil si ortopedii. Jakmile ji získá, chce zemi opustit – nejraději by zamířil do Norska.

„Musíme vynaložit opravdu velké úsilí, aby to systém zvládal, aby zdravotnictví fungovalo. Musíme víc pracovat, jako lékaři i další personál jsme unavenější než v jiných zemích,“ komentuje své motivace.

Jak špatně na tom polská zdravotní péče je, podle Bilickiho ukázala pandemie. Tvrdí, že před zhroucením ji zachránilo právě jen odhodlání zdravotníků.

„Polsko není přátelským pracovním trhem pro zdravotnický personál. A proto musíme udělat všechno, stát musí udělat všechno, aby odchod lékařů zastavil,“ zdůrazňuje prezident polské lékařské komory Andrej Matyja.

Polsku podle komory chybí dvacet až padesát tisíc lékařů. Na obyvatele jejich počet patří k nejnižším v Evropské unii. Vláda slibuje dát na zdravotnictví už za dva roky šest procent hrubého domácího produktu. Letos je to o sedm desetin méně. Unijní průměr se blíží deseti procentům.

Malý zájem cizinců

Nejvíce peněz plánuje vláda směřovat do infrastruktury. Lékaři si ale stěžují i na pomalý růst platů. Třeba specialisty teď čeká zvýšení, v přepočtu o 114 korun hrubého. Odbory také tvrdí, že s nimi ministerstvo dostatečně nejedná.

„Samozřejmě mě znepokojuje, že během takových partnerských rozhovorů se objevuje tlak – ještě v kontextu rostoucí třetí vlny – v podobě strašení stávkami a protesty,“ nechal se v březnu tohoto roku slyšet polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Personální mezery chce stát doplnit lékaři z ciziny, proto pro ně výrazně zjednodušil podmínky. Přicházejí hlavně z Ukrajiny a Běloruska.

Například dětský onkolog Anton Davydov pochází z Minsku, do Polska ho vedle lepších podmínek přivedlo i politické přesvědčení. „Jsou tu jednoznačně větší profesionální i sociální možnosti. Vždycky jsem chtěl do členské země Evropské unie, kvůli lepší budoucnosti pro sebe i svou rodinu,“ líčí Davydov.

Lékařů ze zahraničí se ale hlásí méně, než by si kabinet představoval. Od začátku roku jich bylo jen čtyřicet.