Jsme na cestě zdevastovat Hamás, chceme si zajistit léta klidu, řekl izraelský velvyslanec v Česku

Události, komentáře: Izraelský velvyslanec Daniel Meron (zdroj: ČT)

Jsme na cestě zdevastovat Hamás, řekl v pořadu Události, komentáře velvyslanec Izraele v České republice Daniel Meron. Cílem operace Izraele proti této islamistické teroristické organizaci je zlikvidovat její odpaliště a schopnost odpalovat rakety. A to tak, aby se dnešní situce nemohla znovu opakovat, dodal.

Velvyslanec uvedl, že pokud by se nyní dohodlo příměří, vrátila by se situace do stavu před devíti lety, což by byla výhoda pro Hamás. Izrael tedy chce podle něho dosáhnout stavu, který by do oblasti vnesl léta klidu.  

Zdůraznil, že Izrael zničil řadu infrastrukturních bodů. Například podzemní tunely, kde Hamás schovává operativce a kde má odpalovací zařízení. Zlikvidováno bylo podle něj také mnoho velitelů Hamásu. „Dosáhli jsme velkých úspěchů při naší operaci,“ zmínil velvyslanec.

Události: Konflikt v Izraeli a Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Palestinci mají Gazu od roku 2005

Meron připomněl, že Izrael v roce 2005 opustil Gazu a „klíče“ nechal Palestincům. „Nechali jsme za sebou dobrou situaci, fungovalo tam zemědělství, farmy. Říkali jsme jim, udělejte z Gazy blízkovýchodní Singapur.“ Pak se zde však po dvou letech ujal moci Hamás, který podle velvyslance „unesl“ dva miliony lidí v tomto prostoru. Izrael už podle něj není v Gaze a nemůže řešit její problémy. Jako svého protihráče vidí současnou palestinskou samosprávu, kterou chce Hamás odstranit.

Situace se podle velvyslance nikam neposune, když bude toto území ovládat Hamás se svou filozofií a ideologií, kdy chce, aby celá Palestina byla islamistický, džihádistický stát. „Izrael je ostrov demokracie a svobody a musí přetrvat, nemám návod podle učebnice, jak situaci v Gaze vyřešit,“ dodal Meron s tím, že se každopádně musí vedení oblasti změnit, nemůže to být teroristická organizace, která ji bude mít pod kontrolou. Izrael prý chce zároveň nadále umožňovat přísun humanitární pomoci.

Izrael míří pouze na vojenské cíle

„Míříme pouze na vojenské cíle,“ řekl Meron ke zprávám o dvou stech mrtvých v Gaze. Dodal, že Izrael varuje předem obyvatele budov, na které zaútočí. „Řekneme jim, že se nachází v budově s teroristy, opusťte tutu budovu“. V takových objektech se podle velvyslance nachází zpravodajská či telekomunikační centra Hamásu.

Navíc prý Izrael zjistil, že jedna třetina raket, které Hamás odpaluje, dopadá na samotné území Gazy a způsobuje tam ztráty na lidských životech. „Špatně používají techniku na odpalování raket,“ řekl Meron.

Velvyslanec také zdůraznil, že pokud Izrael projeví slabost, bude za to trpět. „Jsem velice rád, že v České republice nás chápete,“ řekl. A poděkoval v této souvislosti prezidentu České republiky Miloši Zemanovi, premiéru Andreji Babišovi a všem občanům Česka, kteří stojí po boku Izraele.

Ambasador zároveň odmítl, že by k současné vyostřené situaci a nepokojům přispěla svým necitlivým přístupem také izraelská policie během ramadánu. Označil to za falešné zprávy, Izrael podle něj umožnil tisícům muslimů se bez omezení modlit na Chrámové hoře.

Merona zároveň velmi hněvají střety mezi izraelskými Araby a Židy uvnitř izraelských smíšených měst. „To se nedá přijmout,“ řekl k násilí, k němuž dochází z obou stran. Mnozí lidé již za to byli zatčeni, zdůraznil.

Vydáno pod