Počet běženců připlouvajících na Lampedusu roste, někteří na ostrov přišli legálně

Horizont ČT24: Migrace na italském ostrově Lampedusa (zdroj: ČT24)

Migrace se opět stává jedním z hlavních témat italské politiky. Může za to zvyšující se počet běženců, kteří připlouvají na malý ostrov Lampedusa z Afriky. Letos už jde o více než třináct tisíc lidí, což je třikrát víc než za stejné období loňského roku. Většina se k italským břehům dostává nelegálně. Existují ale i výjimky.

Na ostrově Lampedusa už přes rok žije jedenačtyřicetiletý Ibrahima Mbaye. Pochází ze Senegalu a je vystudovaný účetní, v Itálii se živí jako rybář. Se svým krajanem Walym Sarrem jsou součástí italsko-senegalské posádky lodi Vincenzo Padre, která každý den vyráží na lov právě z ostrova, kam ročně připlouvají tisíce migrantů.

„Kdyby mi někdo řekl, že na Lampedusu dorazí každý den třicet nebo pětadvacet člunů, nevěřil bych mu. Ale od chvíle, co tu žiju, to vidím na vlastní oči,“ popisuje Ibrahima. On i jeho přítel Waly se dostali do Itálie legálně, na rozdíl od většiny běženců měli s sebou potřebné dokumenty.

Risk kvůli rodinám doma

Jednatřicetiletý Waly tu pracuje téměř deset let, připouští ale, že kdyby se na italský ostrov nemohl dostat legálně, „udělal bych to, co dělají ostatní.“ To znamená podniknout nebezpečnou cestu přes Středozemní moře, často v přeplněných člunech,  a doufat v záchranu na otevřeném moři.

„Lidé tolik riskují, protože chtějí, aby přežili jejich známí doma. Pokud ale doma nic nemáte, řeknete si: Jedu a pokud zemřu, tak zemřu,“ dodává Waly. S penězi, které si vydělají Waly a Ibrahima jako rybáři, uživí v Senegalu celé své rodiny.

Na Lampeduse dva Senegalané našli svůj druhý domov. Lidé jsou k nim vstřícní. Nový příliv běženců tu ale vyvolal znovu napětí, přestože pro naprostou většinu ostrov slouží jen jako přestupní stanice při cestě na pevninu. Někteří obyvatelé se obávají i koronaviru, kterým mohou být někteří uprchlíci nakažení.

Počet migrantů na italském ostrově Lampedusa se za poslední rok zvýšil
Zdroj: Horizont ČT24

U libyjských břehů čeká na šanci až sedmdesát tisíc lidí

Uprchlický tábor na Lampeduse je navržený maximálně pro tři stovky lidí a okamžitě se zaplnil. Podle italských zpravodajských služeb čeká u libyjských břehů na podobnou šanci až sedmdesát tisíc osob. „Usilujeme o intenzivnější a účinnější kontrolu námořních hranic, odkud (migranti) vyráží, zejména z Libye a Tuniska,“ říká italský premiér Mario Draghi.

Lampedusa není přitom jedinou branou do Evropy. Více než  třicet tisíc migrantů dorazilo jen od října na Kanárské ostrovy. Kvůli pandemii je úřady nepouští dál do Evropy. Ubytování zpočátku našli v prázdných hotelích. S postupným uvolňováním a blížící se turistickou sezonou ale dochází nejen volné pokoje, ale také trpělivost tamním podnikatelům.