Pandemie ve světě: Tchaj-wan se snaží zabránit panice, Indonésie pozastavila očkování AstraZenecou

Indonésie pozastavila očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca, ministerstvo zdravotnictví se chce ujistit, že není kontaminována. Den poté, co jí byl očkován, zemřel v zemi mladý muž. Další růst počtu nakažených zaznamenal Tchaj-wan, kde denní přírůstek nově překonal dvě stovky. Země zavedla přísná opatření ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy. V Německu naopak počty infekcí klesají a chystá připomínku obětí nákazy.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Tchaj-wan v neděli ohlásil 206 nově nakažených oproti 180 za předchozí den. V součtu je to zhruba čtvrtina dosavadního celkového množství případů za celou dobu pandemie. Vláda v sobotu vyhlásila dvoutýdenní uzávěru hlavního města Tchaj-peje a okolí. Nejde o úplný lockdown, úřady ale vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma, je-li to možné. Nyní na ně také apelovaly, aby nepanikařili. Obchody totiž hlásí velký zájem o roušky a také o instantní nudle.

„Více než po roce příprav jsou státní zásoby protiepidemických pomůcek, zásob a surovin dostatečné. Obchody běžným způsobem doplňují zboží,“ ujistila obyvatele v projevu tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

V Německu je oproti Tchaj-wanu řádově více nakažených – jak v absolutních číslech, tak vůči počtu obyvatel – ale země nyní opatření zmírňuje. V sobotu v Německu přibylo 8500 nakažených oproti více než 12 tisícům o týden dříve. Úřady ovšem nejnovější statistiku doprovodily upozorněním, že státní svátek 13. května znamenal pokles počtu lidí, kteří se dostavili do testovacích středisek.

Od soboty se například v Bádensku-Württembersku zmírnily zákazy platící pro gastronomii a turistiku. O víkendu také již platí celoněmecké nařízení, které umožňuje krátkodobé cesty do Německa a osvobozuje od nutnosti testů či povinné karantény přijíždějící osoby, které jsou plně očkované či uzdravené.

Oběti pandemie má v neděli odpoledne připomenout ekumenická bohoslužba. Uskuteční se na trojmezí mezi Saskem, Bavorskem a Českem.

Velká Británie nyní čeká na rozhodnutí o poslední fázi uvolnění opatření. Ministr zdravotnictví John Hancock v neděli oznámil, že definitivně jasno bude v polovině června. Čtvrtá fáze je nejrozsáhlejší součástí uvolňování restrikcí a zatím je plánována na 21. červen. Vláda se však obává, aby se v důsledku rozvolnění nezačala v zemi prudce šířit indická varianta koronaviru.

Ačkoli celý svět očkuje proti covidu-19, objevují se pochybnosti o některých vakcínách. Indonésie pozastavila distribuci jedné šarže vakcíny AstraZeneca v souvislosti s úmrtím dvaadvacetiletého muže den po očkování. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nechá prověřit, zda není šarže s necelým půl milionem dávek kontaminovaná.

„Až se prokáže, že je sterilní a nejsou v ní toxiny, bude očkování pokračovat. Výsledky můžeme mít nejdříve za dva týdny,“ řekl mluvčí indonéského ministerstva zdravotnictví. Podle úřadu byla šarže určena pro očkování v Jakartě, provincii Severní Sulawesi a také pro armádu.