Severní Irsko zůstává po brexitu rozklížené. Spokojený není nikdo a znějí obavy z návratu násilí

Horizont ČT24: Severní Irsko rozklížené brexitem (zdroj: ČT24)

Premiéři Velké Británie a Irské republiky, Boris Johnson a Micheál Martin, na schůzce v rezidenci britského ministerského předsedy v Chequers znovu potvrdili ochotu obou zemí zajistit bezproblémovou budoucnost Severního Irska. Region je po brexitu rozkolísaný a zaznívají obavy z návratu sektářského násilí. Severoirská strana DUP, klíčový politický partner britské vlády, si zvolila nového lídra Edwina Pootse, který vyzval k boji proti brexitové dohodě.

Ve vypjaté atmosféře po brexitu i v únavě z pandemie opět dělí irský ostrov stále patrnější hranice. Desítky let trvající volný pohyb lidí i zboží padl, když Spojené království zvolilo cestu ven z EU.

Součástí brexitové dohody je takzvaný severoirský protokol, který vytvořil celní hranici mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, aby bylo možné udržet otevřenou hranici mezi Irskou republikou jako členským státem EU a Severním Irskem, které tvoří unii s Anglií, Skotskem a Walesem.

Sever Irska byl většinově proti brexitu, spokojený není nikdo. Ani poražení zastánci svazku s Bruselem, ani ti, kdo si přejí co nejtěsnější spojení s Londýnem. Probritské unionisty trápí pobrexitový režim v severoirských přístavech a jejich stížnost nově otevřel Vrchní soud v Londýně. Ti, kdo si přáli zůstat v Evropské unii, a tedy blíž Irské republice, zase mají obavy z postupného návratu hranic a ekonomických bariér. 

„Boris Johnson by měl uznat, že zradil Severní Irsko. Neříkal pravdu, když nám tvrdil, že v Irském moři nevzniknou žádné hranice, které by rozdělily Spojené království,“ prohlásil Jim Allister,  předseda menší unionistické strany Traditional Unionist Voice (TUV).

Příznivci sjednocení s Irskou republikou zatím nemají navrch. V dubnovém průzkumu BBC se pro odtržení provincie od Spojeného království vyslovilo 43 procent dotázaných, pro setrvání v unii s Londýnem 49 procent.

Polovina obyvatel Severního Irska nevěří v setrvání ve svazku s Londýnem

Rozchod s Evropskou unií oživil vzpomínky na tři krvavá desetiletí, během kterých v Severním Irsku zemřelo více než tři a půl tisíce lidí a kterou až v roce 1998 ukončily politické smlouvy.

„Po 23 let se učíme, jak spolu od podepsání Velkopáteční dohody hovořit mírumilovně. Pouliční násilí je jako rozpouštědlo, naleptává soudržnost naší komunity,“ varoval presbyteriánský kněz David Bruce.

Soudržnost stále víc slábne. Dokazují to i průzkumy, které potvrzují obavy unionistů. Na otázku, zda bude bude Severní Irsko součástí Spojeného království i za pětadvacet let, odpovědělo ve výše zmíněném šetření 51 procent dotázaných, že nikoliv. 

Obavy ze změn při konfrontacích s policií zatím tlumočí zejména mladí a nespokojení. „Kam tyto děti patří? Když jim dáte do ruky molotovův koktejl a cihlu a řeknete, bijte se za svůj kmen, tak mají pocit, že někam patří. To je problém, který jsme podle mne zatím nepřekonali,“ upozornil severoirský komentátor a publicista Stephen Donnan-Dalzell.

Místní komunity chtějí klid a prosperitu. A jestli jim to bude slibovat jedna ze stran – buď v rámci sjednocení ostrova, nebo pokračováním svazku s Británií – tak budou hlasovat pro tu stranu.
Jan Jůn
publicista, komentátor ČRo Plus

Šéf unionistů: Brexitová dohoda je velkou výzvou

Vláda Borise Johnsona má obdobné potíže ve Skotsku, kde v nedávných volbách bodovali zastánci získání samostatnosti. V Severním Irsku se Londýn ještě pořád opírá tradičně o Demokratickou unionistickou stranu (DUP), která však nesouhlasí s novou celní hranicí, a s vývojem po brexitu tak bude spojení Londýna s Belfastem čím dál komplikovanější.

Právě nově zvolený předseda DUP Edwin Poots vyzval k boji proti brexitové dohodě. „Dohoda je pro nás velkou výzvou. Pokud s ní máme bojovat a ujistit se, že se v jejím důsledku nezhorší naše životy, pak musíme bojovat společně,“ prohlásil Poots, který ve straně zastupuje tvrdě konzervativní křídlo. Platí za evangelikálního fundamentalistu a mimo jiné odmítá evoluční teorii.

Poots v čele DUP střídá Arlene Fosterovou, které spolustraníci vyčítali nedostatečně razantní postup ohledně stranou odmítané celní hranice a údajně i příliš liberální názory. Fosterová brzy skončí také jako první ministryně Severního Irska. Poots, dosavadní severoirský ministr zemědělství, už předem oznámil, že post v čele vlády po Fosterové nepřevezme a nominuje na něj jiného člena DUP.

Edwin Poots
Zdroj: ČTK/PA/Brian Lawless