Británie podezírá skupinu GFG Alliance z podvodů. Patří pod ni i hutě v Ostravě

Britský Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (SFO) se zajímá o skupinu Gupta Family Group Alliance (GFG Alliance), včetně jejích smluv se zkrachovalou finanční společností Greensill Capital. Informovala o tom agentura Reuters. GFG Alliance je obchodní impérium rodiny britského ocelářského magnáta indického původu Sanjeeva Gupty. Součástí GFG je rovněž výrobce oceli Liberty Steel, který v České republice vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.

Úřad SFO sdělil, že prošetřuje podezření z podvodu, podvodného obchodování a praní špinavých peněz. Žádné další informace neposkytl, protože vyšetřování ještě neskončilo.

Finanční společnost Greensill Capital byla hlavním věřitelem Guptovy skupiny, která na ni spoléhala při financování svých obchodních aktivit. Minulý měsíc však vyhlásila insolvenci. GFG Alliance v prohlášení uvedla, že bude při vyšetřování s protikorupčním úřadem SFO plně spolupracovat.

Aliance je podle svých stránek strukturovaná do tří hlavních průmyslových značek – Liberty Steel Group, Alvance Aluminium Group a Simec Energy Group. Ve více než třiceti zemích světa má zhruba třicet pět tisíc zaměstnanců, její roční výnosy činí asi dvacet miliard dolarů (skoro 422 miliard korun).

Liberty Ostrava je součástí společnosti Liberty Steel od roku 2019, skupina ostravskou firmu koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Ostravský podnik má společně s dceřinými společnostmi asi šest tisíc zaměstnanců. V polovině dubna odborové organizace v huti kvůli hospodářské situaci firmy vyhlásily stávkovou pohotovost.