Ruští vojáci zablokovali americký konvoj v Sýrii. Pohyboval se po nedohodnuté trase, zdůvodňují

Ruská vojenská hlídka v minulých dnech zastavila v severovýchodní Sýrii konvoj americké armády, informovalo ruské ministerstvo obrany a obvinilo americké vojáky z porušení ujednání týkajících se snížení napětí v zemi. Konvoj se pohyboval bez předchozího upozornění po „nedohodnuté trase“, zdůvodnilo.

Ministerstvo bez přesnější informace o datu události uvedlo, že šest amerických obrněných vozidel typu MRAP jelo směrem na západ po „nedohodnuté trase“ v syrské provincii Hasaká, která je pod kontrolou Kurdů. „Hlídka ruské vojenské policie konvoj zastavila a zajistila jeho otočení (do opačného směru),“ stojí v prohlášení. Americké ministerstvo obrany nechtělo podle agentury TASS událost komentovat.

Loni v srpnu při kolizi amerického a ruského vojenského vozidla v provincii Hasaká utrpělo zranění několik amerických vojáků. Spojené státy tehdy tvrdily, že Rusko při incidentu porušilo bezpečnostní pravidla, na nichž se obě mocnosti při svém působení na syrském území dohodly.

Ruská armáda naopak argumentovala, že ke srážce došlo poté, co se američtí vojáci pokoušeli zabránit ruské vojenské policii v průjezdu po předem dohodnuté trase.

Američané bojují v Sýrii po boku arabsko-kurdské koalice SDF proti zbytkům povstalců z teroristické organizace Islámský stát. Rusko je v syrském konfliktu spojencem sil prezidenta Bašára Asada.

Americká a ruská armáda se pohybují v těsné blízkosti a jejich velitelé se proto snaží udržet si mezi sebou určitou formu komunikace, aby nedocházelo ke střetům, napsal dříve server Politico.