Katolická církev znovu vystoupila proti mafii, blahořečila zavražděného italského soudce

Horizont ČT24: Blahořečený italský soudce (zdroj: ČT24)

Italského soudce, kterého před jedenatřiceti lety zavraždila na Sicílii mafie, blahořečila katolická církev. Papež František ho v loňském roce prohlásil za mučedníka spravedlnosti a víry, nyní o něm promluvil jako o neúplatném soudci, který svými verdikty neodsuzoval, ale napravoval.

Říkali mu sice „soudce chlapec“, pověst měl ale Rosario Livatino zcela vážnou. Prokurátor a soudce v sicilském Agrigentu byl neúplatný a důsledně vystupoval proti korupci,  což ho nakonec stálo život; mafie ho zavraždila v září 1990. Čtyři zabijáci do jeho auta vrazili na dálnici, a když utíkal přes pole, střelili ho do zad. Práci jim usnadnil fakt, že soudce vždy odmítal ochranku.

Místo skonu v současnosti označuje plaketa s nápisem Mučedník spravedlnosti. Z mysli nejen Italů se nevytratil. Minulý rok papež František přívlastek rozšířil a Livatina nazval mučedníkem spravedlnosti – a víry. Cesta k blahořečení byla volná.

Blahořečení

V agrigentské katedrále byla při obřadu vystavena mimo jiné soudcova zakrvavená košile z policejních depozitářů. Rosario Livatino byl silně věřící, v pracovním stole měl vždy po ruce křížek a bibli s vyznačenými citáty.

Papež František není první římský biskup, který si ho povšiml. Tři roky po vraždě pronesl Jan Pavel II. přímo v Agrigentu jeden ze svých nejvýraznějších projevů proti mafii: „Říkám těm, kdo jsou za to odpovědní: Změňte se! Přijde na vás Boží soud.“

František šel dál, členy zločineckých organizací před sedmi lety exkomunikoval. „Mafiáni nejsou ve společenství s Bohem. Jsou exkomunikovaní,“ řekl a dál proti nim kázal i přímo na Sicílii, před davy věřících – nepochybně i členy mafie.

„Není možné věřit v Boha a být členem mafie. Ti, kteří patří k mafii, nežijí jako křesťané, svým životem se rouhají Bohu, který je láska,“ řekl František v roce 2018 v Palermu.