Francouzští vojáci vydali druhý otevřený dopis vládě, kritizují ustupování islamismu

Na internetových stránkách francouzského ultrakonzervativního týdeníku Valeurs Actuelles se v neděli večer objevil druhý otevřený dopis příslušníků francouzských ozbrojených sil. Podle autorů dopisu vláda příliš ustupuje islamismu a nemá dostatek respektu k veteránům. Vyzývají ji k akci, současná Francie totiž podle nich spěje ke „zhroucení“ a je „předzvěstí chaosu a násilí“. Na rozdíl od prvního dopisu tento sepsali vojáci v aktivní službě a nejsou pod ním podepsáni. Anonymitu dokumentu i jeho obsah odsoudil ministr vnitra Gérald Darmanin, píše list Le Monde.

Autoři otevřeného dopisu sami sebe označují za vojáky, kteří do armády vstoupili teprve nedávno. „Přestože se z důvodu respektování pravidel nemůžeme otevřeně vyjádřit, nemůžeme ani zůstat mlčet,“ píše se v prohlášení.

Dopis připomíná boje v Afghánistánu, Mali a Středoafrické republice a „padlé kamarády, kteří nasazovali kůži v zájmu zničení islamismu, kterému vy na domácí půdě ustupujete“.

Za necelý den od zveřejnění jej podepsalo přes 150 000 lidí, text výzvy četlo přes 1,7 milionu čtenářů.

Levicové politiky otevřený dopis zneklidnil, část pravice ho naopak podpořila, píše AFP. „Jsou to anonymní lidé. Tohle je odvaha?“ ptal se na stanici BFM TV ministr Darmanin. Autory dopisu obvinil, že „dělají politiku“, protože se blíží regionální a prezidentské volby.

Od výzvy se distancovalo také vedení francouzské armády, které zdůraznilo, že armáda musí zůstat apolitická, protože to je jedním z pilířů její síly a důvěryhodnosti. Vojáci musí být „absolutně věrní zvolenému prezidentovi“, a pokud toho nejsou schopni, měli by odejít z armády, cituje generální štáb agentura AFP.

První otevřený dopis dvou desítek generálů ve výslužbě a desítek dalších důstojníků adresovaný prezidentovi a vládě týdeník Valeurs Actuelles zveřejnil ve středu 21. dubna. Vojáci v něm vyzývali k obraně hodnot civilizace a varovali před islamismem, rozpadem Francie a občanskou válkou. Dopis podpořila krajně pravicová politička Marine Le Penová, premiér Jean Castex jej odsoudil.