Odpůrci myanmarské junty zřídili lidové obranné síly. Mají chránit civilisty před armádou

Myanmarská vláda národní jednoty, kterou sestavili odpůrci vojenské junty, ve středu oznámila, že zřídila lidové obranné síly. Jejich úkolem bude chránit civilisty před útoky armády. Informovala o tom agentura Reuters.

Armáda se v Myanmaru na začátku února chopila moci poté, co civilní představitelka země Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo političku i řadu jejích stranických kolegů zatknout.

Od té doby se v zemi konají takřka nepřetržitě protesty a bezpečnostní složky při nich podle dostupných informací zabily stovky civilistů. Lidové obranné síly jsou podle vlády národní jednoty předstupněm Armády federální unie. Za úkol mají ukončit desítky let trvající občanské války a vypořádat se s útoky armády a násilím, které na civilistech páchá vojenská vláda.

Vládu národní jednoty v dubnu zřídily skupiny odporující vojenské juntě, včetně milicí etnických menšin. Zavázala se ukončit násilí, obnovit demokracii a vybudovat „federální demokratickou unii“.

Mezi stoupenci vlády národní jednoty je Karenský národní svaz, který je nejstarší povstaleckou skupinou v zemi. Příslušníci jeho páté brigády ve středu uvedli, že od konce března zabili 194 vojáků.

Mluvčí junty na žádost agentury Reuters o komentář nereagoval.

Armáda Myanmaru vládla v letech 1962 až 2011, kdy země nastoupila cestu k demokracii. Tu však puč zastavil a mnoho obyvatel země se s další vojenskou vládou odmítá smířit. Ačkoliv je armáda dobře vyzbrojená, její odpůrci v částech země začali proti vojákům bojovat s podomácku vyrobenými zbraněmi. Další se zapojili do výcviku etnických milic, které v pohraničí proti armádě bojují od získání nezávislosti v roce 1948.

Mladý aktivista v Mandalaji nyní agentuře Reuters sdělil, že plánuje narukovat do federální armády, aby bojoval proti juntě. Skupiny aktivistů se podle něj zmobilizovaly a podstupují výcvik v džungli. Někteří byli podle informací Reuters v uplynulých dnech zatčeni a uvězněni.

Exploze cílící na vládní a vojenské budovy

Několik myanmarských měst v posledních týdnech zaznamenalo menší exploze. Jejich cílem byly mimo jiné vládní a vojenské budovy. K útokům se však nikdo nepřihlásil a armáda je přičetla lidem, kteří chtějí zemi destabilizovat. Státní média ve středu uvedla, že pět lidí včetně bývalého poslance strany Su Ťij přišlo o život, když vyráběli bombu.

Mluvčí vlády národní jednoty ale výbuch v Bago přičetl armádě s tím, že se generálové budou muset za své činy zodpovídat před mezinárodními soudy. Násilí páchané armádou přitom označil za zločiny proti lidskosti, které naplánovaly armádní špičky. 

Stovky mrtvých a omezování médií

Podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) armáda od puče zabila 769 lidí. Junta toto číslo odmítá, ale přiznala, že o život přišla asi třetina zmíněného počtu.

Média v zemi čelí velkým omezením a přesné počty mrtvých se tak zahraničím médiím nedaří ověřit. Mezi tisíci zatčených je mnoho novinářů. O licenci v poslední době podle Reuters přišlo asi osm myanmarských zpravodajských kanálů.

Juntou kontrolovaná MRTV v úterý oznámila zákaz satelitní televize s tím, že vysílání ze zahraničí ohrožuje národní bezpečnost. Za porušení zákazu hrozí místním vězení. Převážná většina obyvatel byla také odříznuta od internetu, čímž chce armáda zastavit protesty. Zdá se tak, že se Myanmar vrací do izolace, kterou zažil za poslední éry vojenské vlády.